Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблемні питання підприємств-боржників області порушено на міністерському рівні

13 березня 2015 - 10:52

Проблемні питання підприємств-боржників області порушено на міністерському рівні

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації  Ігор Мещан взяв участь у засіданні комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке відбулося в Міністерстві соціальної політики України під головуванням заступника Міністра Віктора Іванкевича.

У ході обговорення Ігор Мещан поінформував  про ситуацію щодо заборгованості із заробітної плати на підприємствах області, яку традиційно визначають підприємства державного сектору економіки. Їх борги    складають майже  60 % від загальної суми заборгованості по регіону.

Серед найбільших боржників на сьогодні - чотири підприємства, підпорядковані Фонду держмайна України: ПАТ «Азмол» (19,3 млн. грн.), Бердянський державний завод скловолокна (2,3 млн. грн.), ВАТ «НДІ Перетворювач» (0,9 млн. грн.), ВАТ «Вуглецевий композит» (0,8 млн.грн.); два підприємства, підпорядковані Мінрегіонбуду: «Кремнійполімер» (7,7 млн. грн.);  ГП «Запоріжцивільпроект» (2,1 млн. грн.).

Також проблемними є вісім структурних підрозділів ДП «Запорізький облавтодор», що підпорядковані Держагентству автомобільних доріг України. Їх борги  складають 2,7 млн. грн.

Ігор Мещан зазначив,  що ситуація на| ПАТ «АЗМОЛ» є парадоксальною: виробництво не працює другий рік, а заборгованість із зарплати зростає.

- Сьогодні це підприємство перебуває в процедурі розпорядження майном. Арбітражний керуючий не має права втручатися в господарську діяльність організації. При цьому постійні зміни   директора підприємства - це шлях у нікуди, - заявив посадовець.

Директор Департаменту повідомив, що облдержадміністрація готова внести свої пропозиції щодо вирішення проблемних питань  ПАТ «Азмол» та просить Фонд держмайна України призначити керівника, який би взявся за налагодження ситуації на підприємстві .

На державному підприємстві ДПІ «Запоріжцивільпроект» борги перевищили 2 млн. грн.. За словами Ігоря Мещана, конфліктна ситуація в колективі досягла «точки кипіння». На сьогодні національною службою посередництва і примирення зареєстровано колективний трудовий спір  між найманими працівниками  інституту та його адміністрацією.            

При цьому керівництво інституту не надає необхідну інформацію членам примирної комісії, ухиляється від співпраці з місцевими органами влади та ігнорує засідання міської й обласної комісій з питань погашення боргів із виплати заробітної плати. Все це тільки загострює конфлікт.

Зі свого боку облдержадміністрація неодноразово зверталася до Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України щодо передачі підприємства в комунальну власність Запоріжжя, проте згоди не отримано.

Крім того|, ДП «Хлібна база № 74», що підпорядковане  Державному агентству резерву України,  (борги перевищують 1 млн.грн.)  входить до переліку підприємств, які не підлягають приватизації. Виключення з нього дозволить підприємству перейти до процедури санації, під час якої можливе залучення інвестицій, відновлення платоспроможності та погашення заборгованості із заробітної плати. Однак питання також залишається відкритим.

На завершення своєї доповіді Ігор Мещан висловив ряд пропозицій  щодо зміни підходів до роботи  комісій усіх рівнів, які здійснюють перевірки  підприємств – боржників,  змін до Положення про їх функції і повноваження, а також прискорення реформування Державної служби з питань праці.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України