Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Соціальна адаптація демобілізованих бійців АТО стала спільною справою влади, громадськості та науковців

13 березня 2015 - 15:00

Питанням соціальної адаптації демобілізованих учасників АТО та їх сімей було присвячене засідання «круглого столу», яке провів заступник голови облдержадміністрації (стажування) Едуард Гугнін. До обговорення долучилися представники Департаменту соціального захисту населення ОДА, психологи, волонтери.

Відкриваючи захід, Едуард Гугнін зазначив, що питання мобілізації та демобілізації є чи не найважливішими  сьогодні. Посадовець повідомив, що найближчим часом планується демобілізувати загалом 5200 військовослужбовців-учасників АТО. Тому особливої актуальності набуває питання їх адаптації до мирного повсякденного життя.

- Свого часу існував так званий «афганський синдром». І сьогодні ми також спільними зусиллями повинні зробити все, аби допомогти нашим бійцям ресоціалізуватися, бо деякі з них дуже важко сприймають іншу реальність, у якій немає куль та гарматних пострілів. Ми повинні знайти ті шляхи та механізми системної роботи з людьми, які пройшли через це горнило війни, та допомогти їм адаптуватися до мирного життя, - підкреслив Едуард Гугнін.

Посадовець відзначив особливу активність волонтерських організацій області, які постійно переймаються проблемами бійців АТО та членів їх сімей, тісно співпрацюють з обласною владою, наразі створюють «гарячу лінію», на яку може зателефонувати кожен бажаючий.

На питанні соціального захисту учасників АТО та їх родичів зупинився директор Департаменту соцзахисту населення ОДА Ігор Мещан. Посадовець повідомив, що з метою надання консультативної, правової та соціально-психологічної допомоги демобілізованим військовослужбовцям створено обласну робочу групу. Затверджено також обласний план заходів соціальної підтримки учасників АТО, виконавцями якого є структурні підрозділи облдержадміністрації, міські ради міст обласного значення, райдержадміністрації. Активно долучаються до виконання Плану заходів громадські організації.

Ігор Мещан зазначив, що в лікувально-профілактичних закладах області за бюджетні кошти проводиться медична реабілітація учасників бойових дій. На всій території регіону створені благодійні фонди, що надають фінансову допомогу військовослужбовцям та членам їх сімей, Департаментом постійно ведеться облік учасників антитерористичної операції щодо визначення потреби у забезпеченні їх технічними та іншими засобами реабілітації.         

Свою точку зору з приводу допомоги демобілізованим бійцям висловили  й науковці – провідні психологи та психіатри області.

Підбиваючи підсумки засідання «круглого столу», Едуард Гугнін повідомив, що наразі триває активна робота щодо створення окремого Центру соціальної реабілітації воїнів АТО, розробляється відповідна проектна документація. Посадовець висловив сподівання, що до кінця поточного року такий Центр зможе прийняти своїх перших пацієнтів.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні