Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У житлових багатоповерхівках мають відновити системи протипожежного захисту

18 березня 2015 - 11:54

Стан протипожежного захисту в будівлях підвищеної поверховості регіону розглянули учасники засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, яке провів директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан.

Як зазначив начальник сектора активних та пасивних засобів безпеки ГУ ДСНС України в Запорізькій області Роман Короп, проблема забезпечення пожежної безпеки, в тому числі системами протипожежного захисту, в житлових багатоповерхових будинках регіону є дуже гострою.

На сьогодні на території області експлуатується 114 будинків підвищеної поверховості, 104 з яких – житлові.

За останні п’ять років у житлових багатоповерхівках рятувальники ліквідували 32 пожежі, на яких три людини загинули та одна  травмувалася. Збитки, нанесені вогнем, склали приблизно 1 млн. 80 тис. грн. Основними місцями виникнення пожеж стали сходові клітини, балкони, сміттєзбірники та житлові кімнати.

- Наразі лише в декількох житлових багатоповерхових будинках Запоріжжя здійснюється технічне обслуговування систем протипожежного захисту спеціалізованими ліцензійними організаціями, внаслідок чого 30% установок пожежної сигналізації знаходяться в непрацездатному стані. У всіх будинках сигнали про спрацювання систем протипожежної автоматики не виведено на пульти цілодобового спостереження. Із 228 систем димовидалення 96 не працюють, а із 225 систем підпору повітря непрацездатними є  66. У неробочому стані знаходиться 69% пожежних кранів, а якщо взяти до уваги, що розукомплектовані пожежні крани прирівнюються до непрацездатних, то ця цифра значно більша, - повідомив представник ГУ ДСНС у Запорізькій області.

Сукупність цих недоліків, за словами Романа Коропа,  може призвести як до виникнення пожежі, так і до пізнього її виявлення, травмування і загибелі людей, великих матеріальних збитків, ускладнення гасіння пожеж рятувальниками та евакуації людей з будівель.

Відповідно до нормативних документів у житлових будинках з умовною висотою від 26,5 м до 73,5 м у квартирах додатково повинні використовуватися автономні оптико-електронні димові пожежні сповіщувачі. Однак у переважній більшості багатоповерхівок на території регіону житлові кімнати не мають такого обладнання. Основною причиною такого стану речей є недофінансування житлово-комунальних організацій, на балансі яких перебувають будинки, на виконання заходів щодо забезпечення їх протипожежного захисту. Водночас власники квартир при проведенні ремонтних робіт у своїх оселях дуже часто самовільно демонтують пожежні сповіщувачі системи пожежної сигналізації.

За результатами засідання міським головам Запоріжжя, Бердянська, Мелітополя та Енергодара до середини квітня рекомендовано погодити з ГУ ДСНС України у Запорізькій області плани відновлення систем протипожежного захисту в будинках підвищеної поверховості, заключити договори зі спеціалізованими ліцензійними організаціями на  технічне обслуговування обладнання та систем протипожежного захисту в житлових багатоповерхових будинках. Також рекомендовано надати відповідні доручення експлуатуючим організаціям щодо необхідності періодичної перевірки працездатності внутрішнього протипожежного водогону будинків, укомплектованості пожежних кранів відповідним протипожежним обладнанням та інвентарем.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні