Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Світове українство зібралось на раду

19 серпня 2006 - 17:01

Запорізька делегація діячів національно-культурних товариств та громадських організацій взяла участь у Четвертому Всесвітньому форумі українців, який 18 серпня – напередодні святкування Дня незалежності України - стартував у Києві.

Урочистості з нагоди відкриття форуму зібрали в національному палаці мистецтв «Україна» понад 1,5 тисячі представників української діаспори з 43 країн світу. Їх ряди поповнили ще близько 2 тисяч українців з усіх куточків нашої держави. Протягом трьох днів учасники форуму аналізуватимуть проблеми стосунків України із закордонним українством, об'єднання їх навколо ідеї національного відродження і гідного утвердження української нації у сучасному світі. Делегати викристалізують стратегічні завдання української нації у поточний момент: утвердження мовної, культурної, релігійно-конфесійної, інформаційної єдності українців всього світу, організація міжнародно-правового захисту їх інтересів, визначення механізмів координації роботи громадських об'єднань, центральних органів виконавчої влади та організацій закордонних українців.

На форумі запоріжці зустрілися із побратимами з різних країн. Спілкувалися з представниками російської, латвійської, канадської, шведської, американської діаспор, обговорили різні фактори імовірної співпраці щодо організації громадських заходів, реалізації культурологічних проектів.

Учасників форуму привітав Президент України Віктор Ющенко ( промову Президента див. у доданому файлі). Глава держави вніс на розгляд учасників зібрання проект Національної концепції співпраці із закордонними українцями, розроблений за його дорученням Міністерством закордонних справ. Він назвав цей документ першим кроком у виробленні «ґрунтовної сучасної концепції шляхів розвитку світового українства, його стратегічних цілей та завдань».

Мотив єднання світового українства, консолідації зусиль на благо нашої Вітчизни, цивілізованого подолання всіх суперечностей головною темою просвічував у виступах лідерів закордонних діаспор і представників української держави.

- Ми – єдині, - закріпив думку учасників форуму голова Всесвітньої української координаційної ради Михайло Горень.- У нас не має ні Сходу, ні Заходу. Той, хто працює на українську справу – не має роздвоєності.

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

(.doc, 417Kb)

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей