Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Колегія освітян проаналізувала досягнення та проблеми галузі і визначила пріоритети на майбутнє

22 серпня 2006 - 16:17

В облдержадміністрації відбулося розширене засідання підсумкової колегії управління освіти і науки. В роботі колегії взяли участь керівники районних і міських відділів та управлінь освіти, завідуючі методичними кабінетами відділів освіти, директори навчальних закладів області.

Начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Олександр Вєрозубов у своїй доповіді проаналізував стан справ у кожній освітній ланці регіону. Він зазначив, що поступово відновлюються потужності дошкільної ланки, розширюється спектр і якість освітніх послуг.

- Ці завдання як пріоритетну стратегію для регіону визначає й наша галузева Програма розвитку, - зазначив Олександр Вєрозубов.

Загальна середня освіта в регіоні представлена досить розвинутою варіативною мережею з 677 закладів, приблизно кожен четвертий з яких – заклади нового покоління. На території області функціонують 160 ліцеїв, гімназій, колегіумів, спеціалізованих шкіл, навчально-виховних комплексів. Важливо також, що 29 закладів нового типу – у сільських районах, у тому числі 14 – безпосередньо в селах.

Високу якість середньої освіти підтверджують і численні переможці предметних олімпіад, конкурсів Малої академії наук України тощо. Також область може похвалитися й міжнародними досягненнями.

Учні гімназії №28 м. Запоріжжя посіли перше місце в одній із номінацій на Міжнародному конкурсі технічної творчості молоді (штат Індіана, США) та здобули три перших і два других місця на Міжнародному конкурсі знавців математики в Польщі.

Двадцять п'ять старшокласників загальноосвітніх навчальних закладів міст Запоріжжя, Бердянська, Мелітополя та Гуляйпільського району стали фіналістами конкурсу «Програма обміну майбутніх лідерів» і в наступному навчальному році продовжать навчання в освітніх закладах Сполучених Штатів Америки.

Одним з головних досягнень у галузі освіти є успішна комп'ютеризація навчальних закладів. На сьогодні серед загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів області вона становить 93,6%, а школи-інтернати забезпечені комп'ютерними класами повністю.

З ініціативи голови обласної державної адміністрації Євгена Червоненка заклади освіти одержали додатково до запланованого 52 навчальні комп'ютерні комплекси та 475 мультимедійних комплектів.

Діє в області й програма «Шкільний автобус». З 2004 р. райони отримали 26 автобусів за кошти державного бюджету, окрім того придбано 19 автобусів за кошти місцевих бюджетів.

Головне, зазначив начальник управління освіти і науки ОДА, що зроблено суттєві кроки щодо подолання гострих проблем галузі, забезпечення поступального розвитку системи освіти регіону, її якості та демократичних засад.

Виступаючі на колегії порушили цілий ряд проблем, зокрема щодо фінансування навчальних закладів, удосконалення незалежного зовнішнього тестування, підвищення ролі вчителів-методистів тощо.

Заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов в заключному слові відзначив важливість реформ у змісті освіти, наприклад, введення до навчальних програм регіональних предметів. Такі предмети вже викладаються в школах області.

Також Микола Фролов загострив увагу учасників колегії на підготовці шкіл до опалювального сезону, на функціонуванні навчальних закладів на селі та інших актуальних питаннях.

- Але, не дивлячись на існуючі негаразди, Запорізька область за рівнем освіти є однією з найкращих в Україні – зазначив заступник голови ОДА.

Наприкінці засідання колегія ухвалила рішення, що стосується, зокрема, своєчасного і якісного завершення підготовки закладів освіти до початку нового навчального року, вдосконалення мережі дошкільних навчальних закладів усіх типів і форм власності, реалізації чергового етапу переходу основної школи на новий зміст та 12-річний термін загальної середньої освіти, можливостей для збільшення вартості гарячого харчування учнів 1-4 класів, розширення сфери вживання та всебічного розвитку і функціонування української мови як державної тощо.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку