Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реформа місцевого самоврядування в області перейшла в активну фазу

13 травня 2015 - 16:24

Сьогодні в облдержадміністрації презентували проект Плану формування територій громад Запорізької області. Як зазначив заступник голови облдержадміністрації-керівник апарату (стажування) Леонід Березинський, цей документ – основа для формування спроможних територіальних громад Запорізької області. Як передбачається, в процесі реформування з нині існуючих 298 рад всіх рівнів буде створено 48 територіальних громад.

За словами начальника Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександра Билима, на черзі – підготовка паспорту територіальної громади кожного району. В документі буде вказано чисельність населення станом на 1 січня 2015 року, кількість закладів, що утримуються за рахунок бюджету органів місцевого самоврядування,  обсяг доходів спроможної територіальної громади станом на 01 січня 2015 р., наявність приміщень для розміщення державних органів  та органів місцевого самоврядування тощо.

З наступного тижня Запорізький Офіс реформ розпочинає консультації  у кожному районі області. Після них проект Плану повинні затвердити депутати обласної ради під час сесії 28 травня.

Нагадаємо, в Україні закладено конституційні засади місцевого самоврядування, ратифіковано  Європейську хартію місцевого самоврядування.    Від часу прийняття  Конституції України  розвиток місцевого самоврядування фактично здійснювався лише на рівні територіальних громад міст обласного значення, оскільки переважна більшість територіальних громад через їх надмірну подрібненість та надзвичайно слабку матеріально-фінансову базу виявилися неспроможними виконувати всі повноваження. Система місцевого самоврядування на сьогодні не задовольняє потреб суспільства. Функціонування органів місцевого самоврядування не забезпечує створення та підтримку сприятливого життєвого середовища, необхідного для  захисту прав людини. Починаючи з 1991 року чисельність сільського населення зменшилася на 2,5 млн. осіб, а кількість сільських населених пунктів - на 348 одиниць. Разом з тим кількість сільських рад збільшилася на 1067 одиниць.

Більше 400 територіальних громад на 90 відсотків утримуються за рахунок коштів державного бюджету.




Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами