Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В основі розв’язання соціальних проблем – підвищення ефективності соціального діалогу

19 травня 2015 - 11:01

В основі розв’язання соціальних проблем – підвищення ефективності соціального діалогу

У рамках розробки Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2020 року відбулося засідання фокус-групи «Удосконалення механізму соціального діалогу задля підвищення рівня життя». Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан презентував підготовлений фахівцями Департаменту стратегічний аналіз упровадження попередньої стратегії та основних тенденцій, які склалися на сьогодні.

У  ході засідання члени фокус-групи обговорили представлену інформацію та  визначили проблеми, що перешкоджають розвитку соціального потенціалу регіон а також можливості щодо покращення ситуації. За підсумками обговорення затверджено запропонований стратегічний аналіз, а також, враховуючи, що стратегічне бачення майбутнього Запорізького регіону, яке визначено Стратегією регіонального розвитку Запорізької області до 2015 року, залишається актуальним, вирішено залишити його в попередній редакції.

При цьому до стратегічної місії запропоновано внести зміни та доповнення.

Як зазначила член фокус-групи, представник обласної ради профспілок Т. Белескова, для підвищення рівня життя населення потрібен постійний соціальний діалог між владою, роботодавцями та профспілками, як це визначено Законом України «Про соціальний діалог в Україні». Необхідно більш ефективно використовувати створену в межах цього закону обласну тристоронню соціально-економічну раду для пошуку шляхів розв’язання  проблем регіону,  шукати баланс інтересів, як би це не було складно. Наразі ж соціальна прірва між найбагатшими та найбіднішими зростає, що підтверджують дані  стратегічного аналізу.

 Заступник  директора з управління персоналом  та соціального розвитку ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», голова Асоціації фахівців з питань професійного навчання на виробництві «Ресурс» Л. Василега  зазначила, що до шляхів досягнення мети треба включити розвиток людського потенціалу. Потрібно з’ясувати причини відсутності пропозиції робочої сили, яка  відповідала би потребам сучасного виробництва. Сьогодні склалася така ситуація в суспільстві, коли, з одного боку, відсутня культура зайнятості. Люди отримують спеціальність, не розуміючи, де вони будуть працювати, чим займатись,  тому все частіше власники дипломів про вищу освіту потрапляють до лав безробітних. З другого боку, сучасна система оплати праці втратила мотивуючу функцію. Фахівець запропонувала виробити алгоритм  узгоджених дій на ринку праці, що дозволить підняти рівень життя в регіоні.

Внесені пропозиції вирішено обговорити на засіданні робочої підгрупи «Розвиток соціального потенціалу регіону».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями