Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Офіс Реформ пропонує запоріжцям вносити свої пропозиції до проекту Перспективного плану формування територій громад Запорізької області

22 травня 2015 - 16:47

Офіс Реформ пропонує запоріжцям вносити свої пропозиції до проекту Перспективного плану формування територій громад  Запорізької області

Що дасть децентралізаційна реформа запоріжцям? – Це питання стало ключовим під час наради за участі голови Запорізької обласної ради, Офісу Реформ в Запорізькій області з головами районних рад Запорізької області.

- Як і будь яка реформа, децентралізація викликає нерозуміння, а в окремих випадках і боязнь населення. Перекроювати територію завжди болісно. В Данії, наприклад, було 4 спроби змінити адміністративно-територіальний устрій. Нелегко далась реформа і в Польщі та Чехії. Але економічні і соціальні вигоди, які населення отримає від реформи, того вартують, - сказав голова обласної ради Віктор Межейко. При цьому він запевнив голів районних рад: поки громади самі не прийдуть до розуміння реформи і не захочуть об’єднатися, ніхто їх силувати не буде.

- В Запорізькій області робиться все для того, аби процес реформування був максимально відкритим і публічним. Спеціально створений Офіс Реформ проводить перший раунд консультацій з громадами, далі буде ще більш розгорнута інформаційно-роз’яснювальна кампанія. Бабуся у селі повинна знати, де після створення нової громади вона зможе отримати довідку, куди їй йти лікуватися, де отримувати соціальну допомогу, як із свого села дістатися до центру громади. Якщо люди отримають відповіді на ці запитання, вони зможуть прийняти запропоновану реформу. Але починати треба вже сьогодні. Вибір зроблено: Україна йде в Європу. Значить, іншого шляху у нас немає, - зазначив голова Запорізької облради Віктор Межейко.

Таку позицію підтримав й Бердянський міський голова:

- Під лежачий камінь вода не тече. Треба рухатися вперед, - сказав Олексій Бакай.

Про переваги реформи й механізми її втілення головам районних рад розповів керівник Офісу Реформ в Запорізькій області Олександр Свистун:

- Громади, які об’єднаються, матимуть прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом, а також отримають привілеї міст обласного значення. Які, до речі, вже відчули переваги бюджетної децентралізації у грошовому еквіваленті.

Впродовж трьохгодинного обговорення керівники Запорізької облради та голови районних рад відпрацювали можливі картографічні зміни, які невідворотно вимагатиме децентралізація влади в Україні. Як запевнив керівник Офісу Реформ, зміни на мапі будуть внесені тільки після консультацій з керівниками територій та всебічного обговорення з членами громад. 

На цьому особливо акцентував й голова Приморської районної ради Сергій Старун, який зазначив:

- Реформа – це завжди зміна на краще. Але при її проведенні треба враховувати думку кожної окремої громади, - наголосив Серій Старун і підкреслив, що особливої уваги потребують території, на яких проживають представники різних національностей. Зокрема, слід врахувати побажання болгарської діаспори, яка населяє Приморський район Запорізької області.

Перший заступник голови Запорізької обласної ради Світлана Абдурахманова підкреслила, що сьогодні немає більш важливого питання, ніж проведення децентралізаційної реформи. Особливо – для обласної державної адміністрації, на яку покладена відповідальність за проведення перетворень. Крім того, Світлана Абдурахманова підтримала пропозицію голови Запорізької районної ради Сергія Полуніна додати до складу робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об'єднання територіальних громад Запорізької області голів райрад, які мають безпосередню комунікацію з громадами регіону.

Керівник Офісу Реформ в Запорізькій області Олександр Свистун подякував лідерам органів місцевого самоврядування за влучні зауваження і запевнив, що розробники Перспективного плану формування спроможних громад Запорізької області готові внести запропоновані корективи.

Домовившись про співпрацю і обговоривши можливість внесення змін, запропонованих громадами, голови райрад підтримали проекту Перспективного плану формування територій громад Запорізької області. Черга – за депутатами Запорізької обласної ради.    

 

Прес-центр Офісу Реформ

Читайте також

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування