Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Екологи ретельно відслідковують стан навколишнього середовища поблизу Нoвобогданівки

19 вересня 2006 - 14:27

Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області, відповідно наданих повноважень, здійснюється постійний моніторинг за станом навколишнього природного середовища в зоні надзвичайної ситуації (с.Новобогданівка Мелітопольського району Запорізької області, військова частина А 2985).

У 2004 році проведено 219 досліджень атмосферного повітря, 72 ґрунту, 459 питної води, 119 продуктів рослинництва на вміст важких металів і інтегральних показників продуктів згоряння. Перевищень граничнодопустимих концентрацій не зареєстровано.

Протягом липня 2005 – серпня 2006 років (до 19.08.2006) було взято 96 проб ґрунтів, проведено 606 аналізів на такі компоненти: мідь, нікель, цинк, кадмій, свинець, кобальт.

Контроль складу води проводився за сьома інгредієнтами (рН, азот амонійний, нітрити, нітрати, фосфати, залізо загальне, нафтопродукти ) в трьох створах р.Молочна (с.Семенівка, с.Терпіння, с.Старобогданівка). Була відібрана 101 проба води, виконано 716 аналізів. Аналізуючи отримані результати, фахівці дійшли висновку, що вміст перелічених інгредієнтів був постійним та не перевищував їх вмісту в контрольному (фоновому) створі - 0,5 км вище м.Мелітополь та норми СанПин 4630-88 (Санитарные правила и нормы. Охрана поверхностных вод от загрязнения) для вод господарсько-побутового призначення відповідно до вимог п.7 Постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.1999 №465 «Про затвердження Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами», згідно якого на ділянках водних об'єктів, які знаходяться в межах населених пунктів, незалежно від цілей водокористування нормативи встановлюються для води, що використовується для задоволення господарсько-побутових потреб.

Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області постійно проводиться моніторинг ґрунтів та поверхневих вод в зоні надзвичайної ситуації.

Вимірювання проводяться за методиками, що увійшли до "Переліку методик виконання вимірювань (визначень) складу та властивостей проб об'єктів довкілля, викидів, відходів і скидів, тимчасово допущених до використання Мінекоресурсів України", затвердженого наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 03.11.03 № 98.

19 серпня 2006 року оперативно реагуючи на надзвичайну ситуацію на території військової частини А 2985, спеціалістами Держуправління були відібрані проби поверхневих вод р. Молочна в трьох створах та 6 проб ґрунту, з урахуванням рози вітрів.

За результатами порівняльного аналізу проб води фахівці дійшли висновку, що стан річки стабільний. Вміст за сьома інгредієнтами (рН, азот амонійний, нітрити, нітрати, фосфати, залізо загальне, нафтопродукти), за якими проводився аналіз, знаходиться в межах нормативів СанПин 4630-88.

Повторно спеціалістами Держуправління були відібрані проби поверхневих вод р. Молочна та ґрунту 22, 24, 28, 31 серпня та 12 вересня 2006 року.

Аналіз проб води на вміст азоту амонійного, нітритів, нітратів, заліза загального, фосфатів, нафтопродуктів свідчить, що показники не перевищують норми СанПин 4630-88.

Результати аналізів води на вміст важких металів (мідь, кобальт, кадмій, цинк, нікель, свинець) свідчать, що їх концентрація не перевищує норм СанПин 4630-88.

Проби ґрунтів в вищезазначеному місці мають стабільні результати вимірювань.

Згідно отриманих результатів аналізів проб ґрунтів та поверхневих вод р.Молочна (за відповідними методиками та акредитацією) екологічна ситуація не викликає занепокоєння.

З метою здійснення комплексного моніторингу території надзвичайної ситуації, були залучені відповідні суб'єкти системи моніторингу довкілля Запорізької області.

Запорізькою обласною санітарно-епідемічною службою проводився контроль навколишнього середовища в межах сіл, що потрапили до зони вибухів та пожеж. Проведені дослідження атмосферного повітря показали, що перевищень не зафіксовано. Перевірялися і продукти рослинництва на вміст важких металів. Перевищень не зафіксовано.

Крім того Запорізькою облСЕС здійснювався моніторинг радіоактивності на території Мелітопольського району. Результати досліджень свідчать про те, що радіоактивність в цій місцевості не перевищує норм, характерних для Запорізької області.

Запорізькою гідрогеолого-меліоративною експедицією здійснювався моніторинг ґрунтових вод у зоні надзвичайної ситуації. Результати показали, що гідрологічна обстановка практично не змінилась.

На даний час екологічний моніторинг стану довкілля триває.

 

Державне управління
охорони навколишнього природного
середовища в Запорізькій області

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області