Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Кам'яна Могила» об’єднує науковців у справі охорони культурної спадщини

4 червня 2015 - 17:08

У Національному історико-археологічному заповіднику «Кам'яна Могила» відбулася міжнародна наукова конференція «Проблеми вивчення та охорони пам'яток первісного мистецтва Півдня Європи (кам'яне століття - епоха бронзи)».

Прагнення зберегти пам'ятки минулого - відмінна риса цивілізованого суспільства. Але для дбайливого ставлення до об'єкта в першу чергу необхідно, щоб суспільство усвідомило його цінність, визнало частиною культурного надбання людства. Головними завданнями НІАЗ «Кам'яна Могила» є збереження пам'ятки, вивчення та її популяризація. У зв'язку з цим у рамках науково-дослідної   роботи   заповідником   проводяться   наукові   конференції для  координації зусиль наукової громадськості, спрямованих на сприяння охороні культурної спадщини, продовження досліджень пам'яток археології та популяризації знань з археології, історії, краєзнавства.

У заході взяли участь представники України, Росії та Білорусії - науковці, співробітники музеїв, викладачі, які займаються питаннями дослідження та охорони археологічних пам'яток. Учасників та гостей конференції привітав директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, відзначивши, що Кам'яна Могила -  унікальна пам'ятка археології, яка не має аналогів у світі. Її винятковість зумовлена рідкісним розташуванням гігантського скельного виходу в степовому просторі, слідами життєдіяльності людини в межах скельного масиву, передусім - численними петрогліфами. Цінність скельних зображень Кам'яної Могили полягає не лише у тривалості їх існування, але й у тому, що вони віддзеркалюють здобутки інтелектуального життя різних народів.

Тематика доповідей охопила проблеми, пов'язані з дослідженням археологічних пам'яток від епохи палеоліту до епохи бронзи. Роботу конференції проведено за трьома напрямками: «Проблеми охорони та збереження пам'яток первісного мистецтва», «Первісне мистецтво кам'яного віку», «Первісне мистецтво епохи бронзи»." За підсумками конференції планується видання збірника матеріалів.

Довідково.

У 2006 році об'єкт «Археологічний комплекс «Кам'яна Могила» внесено до попереднього Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 2012 році заповідником завершено роботу над номінаційним досьє об'єкта для внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Досьє схвалено Науково-методичною  радою  з  питань  охорони  культурної  спадщини  Міністерства культури   України   і   рекомендовано направити   до    Національної   комісії України у справах ЮНЕСКО.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні