Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Двомісячник охорони рибних ресурсів проведено на належному рівні

17 червня 2015 - 12:20

Таку оцінку поставили учасники наради з підбиття підсумків двомісячника охорони рибних ресурсів у період нересту, яку провів заступник голови облдержадміністрації (стажування) Олексій Литвин.

Про стан виконання заходів доповів в.о. начальника управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Запорізькій області Олександр Кривцун. Так, протягом квітня – травня здійснювалося цілодобове чергування на нерестовищах з метою запобігання незаконного вилову водних біоресурсів. Викрито 494 правопорушення, вилучено 23,4 тонн водних біоресурсів, 385 одиниць незаконних знарядь лову,   затримано                           31 плавзасіб.

У Василівській затоці Каховського водосховища  трьома  рибодобувними організаціями було встановлено 2 тис. нерестових гнізд. На штучні гнізда  відкладено 145 кг ікри плітки та 20 кг ікри ляща, вихід личинки склав 80 %. У затоках балок Вільна, Дубова та о.Таволжанський Дніпровського водосховища громадською організацією «Асоціація рибалок України, газетою «Рибацький вісник» та низкою рибодобувних організацій  організовано спільні рибоводні пункти по встановленню  4100 нерестових гнізд, відкладено 448 кг ікри плітки та 60 кг ікри окуня.

У цей період було посилено державний ветеринарно – санітарний контроль за реалізацією риби на  ринках, а також  за надходженням, переробкою, зберіганням та реалізацією риби  на рибопереробних підприємствах .

Головним управлінням ветеринарної медицини в Запорізькій області було перевірено 758 підприємств з обігу риби та продукції з неї. За результатами цієї роботи до адміністративної відповідальності було притягнуто 56 осіб. На агропродовольчих ринках  проведено експертизу 748 партій прісноводної риби  вагою 62,6 тонн, на рибопереробних підприємствах і гуртових базах - 64,5 тонн, які допущено до реалізації.

З метою недопущення  загибелі цінних промислових видів риб  проводився  контроль за  гідрологічним режимом водосховищ.  За квітень-травень  добові коливання рівня води у Дніпровському водосховищі не перевищували 15 см, що в межах допустимих добових коливань. Рівень води у вершині Каховського водосховища до 1 травня доведено до позначок нормального підпорного рівня  ( 16,2 м), що в умовах затяжної весни виявилося оптимальним для успішного нересту плітки та ляща.

Крім цього, здійснювалася робота щодо недопущення  протиправного продажу свіжої риби в місцях стихійної торгівлі, зокрема із зацікавленими сторонами проведено 97 рейдів.

Під час них  виявлено 40 фактів порушення природоохоронного законодавства, за матеріалами яких розпочато 9 кримінальних проваджень, складено 26 адміністративних протоколів, вилучено 1356 кг живих біоресурсів,  нараховано збитків на суму 43885 грн.

- Заходи, заплановані в рамках двомісячника охорони рибних ресурсів, виконано на належному рівні. Спільна робота природоохоронних, правоохоронних органів, а також інших організацій, сприяла  ефективності нересту риби в Каховському та Дніпровському водосховищах. Усе це дозволить покращити відтворення та зберегти водні живі біоресурси, - підсумував Олексій Литвин.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області