Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Високі врожаї неможливі без розвитку генетики та селекції

19 червня 2015 - 10:53

Високі врожаї неможливі без розвитку генетики та селекції

На цьому наголошувалося під час всеукраїнського Дня поля, який відбувся на базі Інституту олійних культур НААН і був присвячений темі «Потенціал сільськогосподарських культур у зоні степу України». Учасники заходу - фахівці Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій та агровиробники різних форм власності Запорізького регіону – зосередили увагу на  проведенні цьогорічної збиральної кампанії та демонстрації колекції сортів зернових та деяких технічних культур.

День поля почався з практичної частини – екскурсії по полях, під час якої учасники ознайомились зі здобутками запорізьких науковців у сфері селекції та насінництва галузі рослинництва. Зокрема, побували на ділянках, на яких співробітники Інституту олійних культур досліджують нові сорти пшениці, ячменю, льону олійного та гірчиці. На демполігоні були представлені 147 ділянок сортів зернових культур та 49 ділянок, на яких визрівають результати агротехнічних наукових досліджень.

Як підкреслив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький, без нових високопродуктивних сортів неможливо досягти високих урожаїв навіть за наявності високої культури землеробства, інтенсивних агротехнологій, збалансованих доз добрив і мікроелементів.

- Визначальною потужною біологічною основою зростання врожайності є розвиток генетики та селекції, генетичний потенціал сортів. Хороший сорт - це найдоступніший спосіб підвищення продуктивності, тому до його вибору потрібно підходити професійно, - зазначив посадовець.

Він також підбив підсумки весняно-польових робіт та доповів про підготовку до збирання врожаю під час пленарної частини Дня поля.

За словами Андрія Ревуцького, весняно-польові роботи у порівнянні з минулим роком подорожчали для аграріїв в 1,5-2 рази, до того ж сільгоспвиробники працювали в умовах дефіциту фінансового та матеріально-технічного забезпечення, економії на насінні, добривах, паливі та сільськогосподарської техніки. Це в деяких випадках негативно вплине на врожайність, але, враховуючи агрометеорологічні умови цього року, врожай зернових усе ж очікується непоганий.

В окремих господарствах південних районів збирання ранніх зернових і зернобобових культур передбачається почати з 25 червня. Масово область приступить до збирання ранніх зернових культур на початку липня. Планується задіяти 2572 зернозбиральні комбайни, у тому числі 2472 власних  і 100 -залучених за договорами.

Директор Департаменту агропромислового розвитку повідомив, що зернозбиральна техніка готова до збирання врожаю на 96% та нагадав аграріям, що зібрати врожай потрібно швидко, тому що збільшення терміну жнив призводить до значного недобору врожаю і різкого зниження якості зерна.

Під час Дня поля також обговорювались питання сортової політики та перспективи впровадження наукових розробок у сільськогосподарське виробництво.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області