Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада й надалі посилюватиме соціальний захист учасників АТО

25 червня 2015 - 12:27

Обласна влада й надалі посилюватиме соціальний захист учасників АТО

Учасникам АТО та членам їх сімей, згідно з розпорядженнями голови облдержадміністрації, надаються різні види допомоги: матеріальна,  консультативна, юридична, соціальна, медична, психологічна. Для цього створено та працює 31 мультидисциплінарна група. Проте на порядку денному стоїть питання про подальше посилення заходів з підтримки військових. Про це йшлося під час засідання колегії Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, яке провів директор Департаменту Ігор Міщан.

Облік і соціальний супровід військовослужбовців, які брали безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції, здійснюється територіальними органами соціального захисту населення. Наразі 33 учасникам АТО встановлено статус інваліда війни, 452 - статус учасника бойових дій, 143 особам - статус члена сім'ї загиблого військовослужбовця.

Одноразову грошову допомогу - по 609 тис. грн. - виплачено родинам загиблих учасників АТО, загальна сума якої склала 32,9 млн. грн. У стислі терміни розглядаються клопотання учасників АТО та сімей загиблих щодо відведення земельних ділянок. Наразі подано 306 заяв, надано 174 земельні ділянки загальною площею понад 172 га, в роботі знаходяться ще 127 клопотань.

У містах та районах області діють програми, якими передбачено кошти з місцевих бюджетів на соціальний захист учасників АТО та членів їх сімей і визначено суми для надання матеріальної допомоги. Наприклад, в Енергодарі передбачено  адресну грошову допомогу учасникам АТО в розмірі трьох прожиткових мінімумів, вона вже виплачена 50 бійцям на загальну суму 182,7 тис. грн. У Запоріжжі надана грошова допомога на лікування чотирьох учасників АТО, а також відшкодовано витрати на поховання шести героїв. У Запорізькому районі передбачено 90 тис. грн. на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб рядового і начальницького складу жителів району, які брали безпосередню участь у антитерористичній операції.

Учасникам АТО передбачено першочергове надання путівок на санаторно-курортне лікування, наразі його потребують 78 бійців. За рахунок коштів обласного бюджету учасники АТО, яким це потрібно, забезпечені милицями та палицями, четверо отримали протези нижніх кінцівок, один - протези верхніх кінцівок, ще один - колісне крісло.

Проводиться робота з оздоровлення дітей, батьки яких загинули, постраждали або беруть безпосередню участь у проведенні АТО. За рахунок коштів обласного бюджету до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «Гвоздика» в смт. Кирилівка вже відправлено 75 таких. Загалом протягом оздоровчої кампанії планується оздоровити ще 220 дітей, батьки яких загинули, постраждали або беруть участь у АТО.

Бійці, які повернулися додому, не залишаються зі своїми проблемами сам на сам. Для цього розроблена «Дорожня карта демобілізованого учасника АТО», яка доведена місцевій владі районів та міст області для виконання. Створено багатоканальну телефонну «гаряча лінію» у форматі «єдиного вікна», також  діють телефонні «гарячі лінії» при департаментах облдержадміністрації: соціального захисту населення (тел. 764 47 35); охорони здоров'я (239 02 88); обласного центру зайнятості (34 55 04).

Директор Департаменту соціального захисту населення Ігор Мещан підкреслив, що питання надання соціальної і матеріальної допомоги військовослужбовцям, які безпосередньо брали участь у бойових діях на Сході України, і членам родин загиблих бійців, знаходяться на постійному контролі.

За підсумками обговорення питання про соціальний захист учасників АТО та з урахуванням пропозицій, що надійшли,  прийнято рішення про подальше посилення підтримки військових.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів