Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Погашення заборгованості із заробітної плати – серед першочергових завдань керівників територій

26 червня 2015 - 16:19

На цьому наголошувалося під час засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке провів директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан. До участі  були запрошені представники обласної прокуратури,  відділення національної служби посередництва і примирення, керівники територій, арбітражні керуючі та керівники підприємств.

Комісія розглянула стан погашення заборгованості із заробітної плати, обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підприємствах, де здійснюється процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Окремо розглядалося питання про стан виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї працівникам економічно активних підприємств Мелітополя.

За даними органів статистики, загальна сума заборгованості із заробітної плати у травні 2015 року зменшилася на 0,6 млн. грн. або на 0,9 %, і на 1 червня становила 67,4 млн. грн. Проте вона продовжує перевищувати рівень початку року на 7,9 млн. грн. або на 13,2 %. Динаміка погашення боргів із заробітної плати як і раніше визначається ситуацією на підприємствах державного сектору економіки, де на початок червня  вони становили 41,7 млн. грн., а їх питома вага складала 61,9 % від загальної суми боргу. На підприємства приватної форми власності припадало 21,4 млн. грн. або 31,7 %, комунальної власності – 4,3 млн. грн. або 6,4 % від загальної суми боргів.

У територіальному розрізі найвищі темпи зростання заборгованості спостерігалися на підприємствах Мелітополя, де її сума зросла за травень на 1,2 млн. грн. (34,7 %), а відносно початку 2015 року – на 1,8 млн. грн.. (на 64,1 %). На 01.06.2015 борги підприємств м. Мелітополя становили 4,5 млн. грн. або 6,7 % від загальної заборгованості по області.

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, на 1 червня склала 40,8 млн. грн., що на 1 млн. грн. (2,6 %) більше порівняно з початком 2015 року.

За підсумками розгляду питань порядку денного  прийнято низку рішень, спрямованих на погашення заборгованості. Зокрема головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення доручено

організувати складання графіків погашення заборгованості із заробітної плати не менше ніж на 50 відсотків від суми заборгованості станом на 1 червня та забезпечити контроль за їх виконанням; тримати на особистому контролі стан виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї на підприємствах комунальної форми власності та не допускати виникнення боргів тощо.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни