Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області запрацюють чотири центри надання безоплатної вторинної правової допомоги

30 червня 2015 - 17:06

З першого липня безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) надаватиметься не лише у кримінальних справах, як це відбувається наразі, але й у цивільних та адміністративних. Для цього в області утворено Регіональний центр з надання БВПД, а також підпорядковані йому місцеві центри: перший і другий запорізькі, мелітопольський і бердянський. Про те, хто і в яких випадках може скористатися послугами безкоштовного адвоката, як це відбуватиметься, чому впровадження й розвиток системи безоплатної правової допомоги сприяють становленню України як правової держави, під час прес-конференції розповіли фахівці – керівники Головного територіального управління юстиції в області, регіонального та місцевих центрів з надання БВПД, адвокати.

Заступник начальника – начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУ юстиції в області Тетяна Мехтієва підкреслила, що скористатися безоплатною правовою допомогою у цивільному та адміністративному процесах відтепер зможе ціла низка соціально незахищених категорій громадян, а саме:  малозабезпечені (особи, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів); діти-сироти, безпритульні, діти, які стали або можуть стати жертвами насильства в сім’ї, учасники бойових дій, члени сімей загиблих учасників бойових дій, внутрішньо переміщені особи, інші соціально незахищені категорії осіб. Загалом за БВПД в області можуть звертатися понад 170 тисяч осіб. В Україні, за підрахунками Мін’юсту, скористатися такою допомогою зможуть близько 8 млн. громадян.

БПВД включає низку правових послуг, таких як захист, здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах; інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

Під час прес-конференції правники неодноразово підкреслювали, що безкоштовна вторинна правова допомога є якісною, тому що забезпечується професійними адвокатами. Наразі адвокатів, які надають БВПД, в області 165. Вони вже безоплатно захищали громадян у майже 12 тисячах кримінальних справ, зокрема надавали правову допомогу 52 затриманим у часи Майдану, захищали 43 військовослужбовців, виступали адвокатами й у 21 процесі щодо тероризму. Лише за останній місяць було надано 394 доручення на захист громадян.

Надання БВПД у цивільному та адміністративному процесах дає можливість захистити свої права, зокрема у відносинах з комунальниками та чиновниками, що є дуже актуальним.

При цьому директор Регіонального центру з надання БВПД Павло Наливайко закликав не розглядати безоплатну вторинну правову допомогу вузько, виключно як інструмент для захисту своїх прав у судовому або досудовому розгляді, а як значний крок до становлення України як правової держави, де створені рівні можливості для доступу осіб до правосуддя.

Крім того, під час прес-конференції фахівці зупинилися на деяких аспектах надання первинної правової допомоги, зокрема закликали громадські організації та фонди, що надають таку допомогу, до співпраці.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни