Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада налагоджує співпрацю з Данською радою у справах біженців

6 липня 2015 - 14:08

Обласна влада скоординує свої дії щодо довгострокової і короткострокової підтримки внутрішньо переміщених осіб з Данською радою у справах біженців. Про це досягнуто домовленість під час зустрічі заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна та директора Департаменту соціального захисту облдержадміністрації Ігоря Мещана з представниками цієї міжнародної організації та Всеукраїнської благодійної фундації "Право на Захист.

За словами Едуарда Гугніна, сьогодні найбільш болючими питаннями щодо підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб залишається забезпечення їх роботою і житлом. Посадовець зазначив, що стосовно працевлаштування обласна влада співпрацює з міжнародними організаціями, які надають місцевому бізнесу короткострокові кредити для створення робочих місць для переселенців, а також намагається самостійно вирішувати це питання за рахунок залучення переселенців до сезонних робіт. Щодо другого питання здійснюється моніторинг житлового фонду, а також недобудов, які можна швидко добудувати і ввести в експлуатацію для забезпечення  житлом. Але цього мало для області, яка прийняла чи не найбільший потік внутрішньо переміщених осіб.

- Переважна більшість зареєстрованих в області переселенців це пенсіонери, інваліди, діти, тобто найбільш незахищені верстви населення. Ми розуміємо, що вони залишатимуться у нас, поки не буде вирішено конфлікт на Сході країни. Тож нам необхідно створювати умови для їх подальшого життя тут. Досвід та підтримка міжнародних організацій у цих питаннях будуть актуальними та корисними, - зазначив посадовець.

У свою чергу, представники Данської ради у справах біженців повідомили, що Запорізька область разом з Дніпропетровською та Донецькою відібрана для реалізації низки короткострокових і довгострокових проектів з підтримки внутрішньо переміщених осіб. Мова йде про житлову підтримку - виділення коштів і будівельних матеріалів для ремонту і відновлення пошкодженого житла, надання термінової продовольчої та непродовольчої допомоги, психологічно-соціальної підтримки, а також про довгострокову програму правової допомоги. За результатами моніторингу, проведеного Данською радою у справах біженців, розпочати реалізацію цих проектів планується з Бердянська.

Для того, щоб скоординувати дії щодо довгострокової і короткострокової підтримки внутрішньо переміщених осіб і зробити її більш ефективною, найближчим часом буде підписано Меморандум про співпрацю між обласною владою та Данською радою у справах біженців.

 

Довідково:

Данську рада у справах біженців було створено в 1956 році під час сумнозвісних подій в Угорщині для захисту та підтримки угорських біженців. З того часу Рада також набула досвіду з допомоги особам, постраждалим у внутрішніх конфліктах. Рада фінансується поважними міжнародними організаціями, серед яких ООН, дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Європейська комісія та інші. У Європі представництва Данської ради у справах біженців наразі працюють у Грузії, Косово, Сербії, Чорногорії.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області