Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інформованість громади – запорука успішної реалізації реформ

15 липня 2015 - 09:55

Інформованість громади – запорука успішної реалізації реформ

У містах та районах області тривають інформаційно-методичні семінари з роз’яснення реформ. Під час зустрічі у Великобілозерському районі представники обласної влади та громадськості акцентували увагу на перевагах децентралізації. Спроможна громада зможе самостійно управляти закладами соціальної  сфери, визначати їх штатний розпис та видатки на утримання, напрямки та пріоритетність використання коштів, затверджувати місцеві податки та збори, розпоряджатися землями як у населених пунктах, так і за їх межами.

Разом з тим підтримка реформ на селі все ще залишається невисокою. За словами генерального директора ТОВ «Преображенське» Ігоря Батрака, основна причина цього – низька поінформованість людей та консерватизм, помножені на недовіру до влади. Зокрема, Гюнівський сільський голова  Ірина Гуцуляк висловила побоювання, що після об’єднання громад закриється багато сільських шкіл, а старенькі автобуси не впораються з підвозом дітей. Натомість голова Громадської ради при облдержадміністрації Наталія Заболотна наголосила, що місцеві громади самі, без підказки «згори»,  визначатимуть, де і якій школі працювати. Гострі дискусії виникали навколо використання коштів новоствореного дорожнього фонду, справедливої сплати земельного податку всіма категоріями господарств та селянами-одноосібниками, легалізації сезонної зайнятості.

На зустрічі у Кам’янсько-Дніпровському районі дискусія точилася навколо виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) режимів та заборону пропаганди їхньої символіки». На думку голови районної ради Вадима Крамаренка та Благовіщенського сільського голови Людмили Дрязгіної, закон начебто ставить під сумнів права громад. Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко підкреслив, що документ стосується не локального, а загальнодержавного завдання  - ліквідації символів тоталітаризму   та підлягає обов’язковому виконанню на всій території України. Посадовець роз’яснив, що людям не потрібно обмінювати документи та змінювати реєстрацію при перейменуванні вулиць чи населених пунктів. Зміни  будуть вноситися автоматично до всіх електронних баз даних. За необхідності відповідні довідки видадуть місцеві ради. Влада не нав’язуватиме нових назв, а буде стежити, щоб громадські обговорення проходили відкрито, за широкої участі наших земляків. Разом з тим, якщо до 19 лютого 2016 року місцеві ради та їхні керівники не впораються з цією роботою, виконання закону забезпечать очільники обласних державних адміністрацій.

Про допомогу громади як чинник успішної адаптації демобілізованих військовослужбовців говорили волонтер Олена Ярошенко та голова консультативної ради учасників Антитерористичної операції при облдержадміністрації В’ячеслав Зайцев. Важливо не кидати вчорашніх солдатів напризволяще, залучати їх до суспільно корисної діяльності, спілкування з школярами та молоддю, допомогти повернутися на робоче місце або заново працевлаштуватися. Вони вважають, що захисники України також можуть суттєво оновити депутатський корпус на чергових місцевих виборах, привнести до владних кабінетів патріотизм, принциповість та наполегливість.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області