Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Чернігівська громада очікує від децентралізації прозорого оформлення землі та чесного дорожнього збору

16 липня 2015 - 13:00

Чернігівська громада очікує від децентралізації прозорого оформлення землі та чесного дорожнього збору

У Чернігівському районі за участю представників обласної виконавчої влади та громадськості відбулася чергова зустріч з метою роз’яснення реформ. Основну увагу було приділено комплексним змінам повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, адже об’єднання громад – це лише перший крок до можливості самостійно, без дріб’язкового втручання держави, управляти своїми справами. Для цього потрібна надійна фінансова основа, якою у стовідсотково аграрному районі може стати лише земельний податок. Проте, за словами депутата обласної ради Володимира Мормиля, зрушень у цій сфері досі немає. Виділення земель за межами населених пунктів продовжує бути таємницею за сімома печатками, діяльність територіальних органів Держкомзему вкрай непрозора, забюрократизована, викликає багато скарг сільських жителів. Доступу до схем відведення землі не мають навіть голови та депутати місцевих рад, через що розорюються пасовища, прибережні смуги, виникають конфлікти. 

Єдиний вихід, на думку активістів, уже сьогодні розпочати передачу відповідних повноважень, документації та баз даних місцевим громадам, представники яких найкраще знають справжніх власників кожного клаптика землі та зможуть проконтролювати як сплату податку, так і умови оплати оренди паїв. Громадський активіст із с. Петрівське Василь Алмакаєв розповів про тривалий конфлікт селян з орендарями місцевого ставка. Спочатку людям не дозволяли рибалити та випасати худобу, а потім спустили воду. Щоб уникнути таких ситуацій, необхідно повернути на місця право передавати в оренду об’єкти водного господарства, суворо контролювати дотримання умов договорів, своєчасність оплати. 

Також від оновлення системи влади чернігівці очікують змін на краще у дорожньому господарстві. Як зазначив директор СВК «Світанок» В’ячеслав Курленков, за умови справедливого розподілу акцизного збору за паливо, залежно від площ орних земель, Чернігівщина може отримувати понад 40 млн. грн., яких вистачить на середній та навіть капітальний ремонт доріг районного та місцевого значення, а також сільських вулиць. Багато надій покладається на вироблення прозорих та зрозумілих механізмів наповнення новоствореного Дорожнього фонду.

Відповідаючи на запитання, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко наголосив, що нині в державі паралельно зі змінами адміністративно-територіального устрою тривають реформи в усіх сферах економіки: реорганізація дорожнього господарства через розділення функцій замовника, виконавця і контролера, реструктуризуються органи Держкомзему, ліквідуються численні контролюючі інспекції. Проте активною має бути й сама громада – стежити за використанням землі, оформленням орендних відносин, стягненням акцизного збору на алкогольні та тютюнові вироби, своєчасною реєстрацією приватних підприємців та збором єдиного податку. За умови доброї волі центру  та громад до співпраці перші результати стануть очевидні вже за кілька років.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області