Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Металургія – фундамент промислового комплексу області

17 липня 2015 - 16:24

Металургія – фундамент промислового комплексу області

Металургійний та гірничодобувний  комплекс області залишається одним із найбільш розвинених та провідних у країні. Так, на Запоріжжі випускається 25% сталі, яка виробляється в Україні.

На сьогодні в області працює 1795 промислових підприємств, з них - 255 великих і середніх. При цьому основу промисловості області загалом та галузі зокрема складають такі підприємства як ВАТ «Запоріжсталь», ПАТ «Дніпроспецсталь», ПАТ «Запорізький завод феросплавів», ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат»,  ПАТ «Запоріжкокс», ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат», ПАТ «Запоріжвогнетрив».

За підсумками січня-травня 2015 року обсяг реалізованої промислової продукції   склав 52542,3 млн. грн., за цим показником область посідає третє місце в Україні (8,9 % обсягу реалізації по Україні).

У свою чергу, 39% від загального обсягу припадає на металургію, 2,2% - на добувну промисловість.

Загалом у галузі зайнято 38,5 тис. працівників, що становить 26,7% від загальної кількості зайнятих у промисловості.

Традиційно у металургів та гірників залишається однією з найвищих заробітна плата.  За підсумками січня-травня 2015 року середня зарплатня у металургії становить  6209,9 грн.,  у добувній промисловості – 6583,8 грн. при середній зарплаті по промисловості 5107,5 грн.

На підприємствах галузі триває найбільш активна інвестиційна та інноваційна діяльність.

Зокрема, у ВАТ «Запоріжсталь» у 2014 році вклад капітальних інвестицій перевищив 1,6 млрд. грн., завдяки яким значною мірою модернізовано виробництво. Впроваджено природоохоронні заходи. У цьому році комбінат ввів у експлуатацію газоочистку агломашини № 2, будівництво будівництво якої обійшлося в близько 80 млн. грн.; здійснено розширений капітальний ремонт з елементами реконструкції доменної печі № 2 (ДП-2) (близько 200 млн. грн.); введено в експлуатацію комплекс з переробки шлаків «АМКОМ» для утилізації промислових відходів. Сума інвестицій в проект склала близько 30 млн. грн., створено 47 додаткових робочих місць.

На сьогодні підприємство веде роботи з будівництва газоочисних систем на чотирьох агломашинах - № 3-6. Інвестиції в проект складуть понад 600 млн. грн.

На ПАТ «Дніпроспецсталь» розпочато реконструкцію кисневого господарства з установкою системи для зберігання та газифікації рідкого кисню, що дозволить підвищити енергонезалежність підприємства та забезпечити стабільність виробництва. Крім того, у березні цього року підприємство реалізувало два інвестиційних проекти на базі цеху випробувань. Загалом у І кварталі 2015 року ПАТ «Дніпроспецсталь» на інноваційну діяльність витрачено     90 тис. грн. власних коштів, на інвестиційну – 2185 тис. грн.

ПрАТ «Запорізький залізорудний комбінат» у 2014 році на інноваційні проекти спрямовано 290,6 млн. грн. власних коштів, з них на реконструкцію виробництва - 197,6 млн. грн., та на технічне переобладнання оснащення –       92,9 млн. грн. , у І кварталі 2015 року - 82,7 млн. грн.

На ПАТ «Запорізький завод феросплавів» у 2014 році реалізовувався інноваційний проект «Реконструкція печі № 15 з переведенням на постійний струм». Загальний обсяг фінансових ресурсів склав 8914,5 тис. грн. На інвестиційну діяльність підприємством витрачено у 2014 році 41,6 млн. грн., у 1 кварталі 2015 року - 14 187 тис. грн.

На ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» тривали роботи з упровадження Стратегічної програми розвитку та технічної модернізації виробництва. Протягом 2014 року на її реалізацію витрачено 22,5 млн. грн., у  І кварталі 2015 року - 28,3 млн. грн. Крім того, на капітальне будівництво, придбання основних засобів та інших  активів, капітальних ремонт підприємством у 2014 році профінансовано 39,5 млн. грн., у І кварталі 2015 року -  11,8 млн. грн. власних коштів.

З нагоди професійного свята численну низку працівників галузі відзначено високими нагородами, у тому числі 19 – державними, 73 – обласної державної адміністрації.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями