Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі козаки вшанували пам’ять Байди-Вишневецького

20 липня 2015 - 09:53

Запорізькі козаки вшанували пам’ять  Байди-Вишневецького

За ініціативи обласної координаційної ради козацтва започатковано традицію відзначення Дня Дмитра Байди Вишневецького - видатного козацького полководця XVI ст. З цієї нагоди відбулася низка заходів:  покладання квітів до пам’ятного знака Вишневецькому у Жовтневому районі м. Запоріжжя, урочистий мітинг на о. Хортиця, засідання «круглого столу» в обласному краєзнавчому музеї, молебень у Свято-Покровському архієрейському соборі.

За словами начальника обласного оперативного штабу козацтва Дмитра Сухініна, Вишневецький увійшов у історію як перший командир козацького війська, талановитий стратег та геополітик. Його діяльність багато в чому визначила подальший розвиток запорозького козацтва, перетворення його на потужну військову та соціальну організацію. Сьогодні, за часів нелегких випробувань для України, на особливу увагу заслуговує зовнішня політика Вишневецького, його вміння відстоювати інтереси козацтва, формувати коаліції проти могутніх зовнішніх ворогів.

Учасники пам’ятних заходів наголосили на важливості реалізації спільного проекту обласної та міської влади «Запорожжя козацьке», який має повернути на карту нашого регіону імена славних козацьких отаманів - засновників багатьох міст та сіл Запорізького краю, сприяти військово-патріотичному вихованню молоді, розвитку традиційних українських бойових мистецтв та розширенню міжнародних зв’язків нашого козацтва.

 

Довідково: в історичних документах ім'я Дмитра Вишневецького вперше згадується у 1545 році під час ревізії Кременецького замку (нині Тернопільська область). Згодом він вступає на службу польському королю, призначається старостою Черкас та Канева, бере активну участь у боротьбі з  татарами.  У 1553 році Вишневецький розпочинає будівництво фортеці на о. Мала Хортиця (нині - о.Байда), яка мала стати форпостом у боротьбі проти турецько-татарської агресії.

Під керівництвом Байди Вишневецького у 1555-1556 роках козаки провели успішний похід на ханські фортеці Іслам-Кермен (поблизу сучасного м. Каховка Херсонської області) та Очаків, здобули багато трофеїв, гармати для оборони Хортицької фортеці. 1560-го року князь Вишневецький на чолі 5 тис. козаків вирушає у черговий похід проти Кримського ханства. Козаче військо підійшло до устя р. Дон та взяло в облогу фортецю Азов, за допомогою якої турки контролювали північно-східне узбережжя Азовського моря. Здобути Азов штурмом Вишневецький не зміг, але вирішив переграти турків тактично. Вище по Дону князь Дмитро засновує козацьке містечко, яке називає Черкаський городок, на згадку про українські Черкаси.

Під час походу до Молдови у 1563 року через зраду місцевих бояр Вишневецький потрапив до турецького полону. За наказом султана його було жорстоко страчено - скинуто на гак.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ