Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна координаційна рада козацтва розірвала угоду зі зрадником та обговорила проект нового герба Запоріжжя

27 липня 2015 - 15:07

Обласна координаційна рада козацтва розірвала угоду зі зрадником та обговорила проект нового герба Запоріжжя

На черговому засіданні обласної координаційної ради козацтва жвава дискусія точилася навколо проекту нового герба м. Запоріжжя. На думку відомого запорізького історика Арнольда Сокульського, політика децентралізації, що проводиться Президентом України, дає місцевим громадам унікальний шанс на переосмислення власної ідентичності, в тому числі у сфері геральдики. Це дасть змогу просунути імідж краю, зробити його більш привабливим для туристів та інвесторів. Автор герба Запорізької області Віталій Пилипенко наголосив, що герб має сакральне значення, оберігаючи місто та визначаючи перспективи його розвитку.

Було визначено три пріоритетні ознаки для нового символу міста: наявність булави або пернача, козацької зброї (шаблі, шашки, мушкета), форма щита (прямокутна чи округла). Щоб дати відповідь на них, створено робочу групу, до якої увійшли художники Віталій Пилипенко та Микола Боровик, заступник директора обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовський, голова ради старійшин Ігор Синепольський та інші члені коордради.

Також перший заступник голови обласної координаційної ради Дмитро Сухінін акцентував увагу на договорі про дружбу та співпрацю між козацтвом Запорозької Січі, Республіки Казахстан та Придністров’я, який було підписано у 2007 році колишнім отаманом Євгеном Близнюком. Одним із підписантів документа був ватажок російсько-терористичних бандформувань Микола Козіцин. Його «козаки» ведуть збройну агресію проти України, мародерствують на тимчасово окупованій території Луганщини, вбивають мирних жителів, брали участь у знищенні пасажирського Боїнга MH-17 Малайзійських авіаліній.

На думку отамана Війська Запорозького Низового «Запорозька Січ» Костянтина Рижова,  Козіцин грубо порушив всі норми звичаєвого козацького права і має бути підданий ганьбі з боку всього козацтва України та сусідніх держав.  Символічний акт розірвання договору буде здійснено на о. Хортиці, на скалі Кари, де традиційно карали козаків-зрадників.

Окрім цього, козаки обговорили питання підготовки до відзначення Дня пам’яті видатного полководця, організатора переможних походів проти турків та татар Івана Сірка. Урочистості відбудуться 8 серпня, на могилі І.Сірка поблизу с. Капулівка Нікопольського району Дніпропетровської області.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів