Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В ПК «ЗАлК» відбулася урочиста зустріч, присвячена Міжнародному дню інвалідів

1 грудня 2006 - 16:12

День інвалідів – не свято. Це підведення підсумків кропіткої щоденної роботи органів соціального захисту, громадських організацій та волонтерів, діяльних яких направлена на підтримку та захист осіб з обмеженими фізичними та психічними можливостями.

На сьогоднішній день одним із пріоритетних напрямів роботи органів соціального захисту населення є створення умов для інтеграції інвалідів та інших осіб з особливими потребами у суспільство.

На державному рівні прийняті наступні нормативно-правові акти:

  • Закон України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”;
  • Закон України “Про реабілітацію інвалідів в Україні”;
  • Указ Президента України “Про заходи щодо створення сприятливих умов для забезпечення соціальної, медичної та трудової реабілітації інвалідів”;
  • Указ Президента України “ Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичним можливостями”;
  • Указ Президента України “Про національну програму професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2001 – 2005 роки” (дія продовжена).

Посилено увагу до вирішення проблем соціальної підтримки інвалідів, надання їм адресної соціальної допомоги, санаторно-курортного лікування, забезпечення реабілітаційними засобами, створення робочих місць, надання позик підприємствам на створення робочих місць, покращення фінансового забезпечення центрів професійної, медичної та соціальної реабілітації інвалідів, центрів ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів та інших.

З метою створення умов повноцінного життя інвалідів у суспільстві та безперешкодного доступу їх до об'єктів житлового та громадського призначення в області проводиться відповідна робота. Необхідними технічними засобами обладнані об'єкти органів соціальної сфери, освіти, культури, охорони здоров'я; посадові особи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування відвідують інвалідів на дому за їх зверненнями; проводиться широка інформаційно-роз'яснювальна робота через ЗМІ про права, пільги та допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями з метою надання інформації найбільш доступними для них засобами.

В області проживають 89,6 тис. інвалідів. Серед них: 11,5 тис. інвалідів І групи, 39,1 тис. інвалідів ІІ групи, 32,4 тис. інвалідів ІІІ групи, 6,4 тис. дітей-інвалідів.

В банку даних обласної служби зайнятості знаходиться понад 400 громадян з інвалідністю. У поточному році обласна служба зайнятості посприяла в працевлаштуванні 210 громадянам з інвалідністю.

На технічне переоснащення підприємств громадських організацій інвалідів наприкінці 2005 року обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів направлено матеріальну допомогу, що дозволило з початку 2006 року створити додатково 32 робочих місця на цих підприємствах.

В 2006 році Запорізьке обласне відділення профінансувало навчання 98 студентів-інвалідів на суму – 179,906 тис. грн.

Всього за рахунок коштів відділення Фонду навчається 121 інвалід.

Відповідно до державних програм інвалідам у повному обсязі виплачені компенсації на бензин, ремонт та технічне обслуговування автомобілів, за санаторно-курортне лікування.

У 2006 році практично задоволена потреба у забезпеченні інвалідів у засобах реабілітації. Інваліди отримали 650 інвалідних колясок та 3062 інших засобів реабілітації. Протягом року 58 інвалідів отримали спецавтотранспорт.

В області діють 11 центрів професійної, медичної та соціальної реабілітації інвалідів; 18 центрів ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів системи соціального захисту населення, в яких отримують реабілітацію 1028 дітей-інвалідів. На їх фінансування у 2006 році спрямовано 2510,66 тис. грн.

Щорічно майже 60 інвалідів мають змогу пройти професійну реабілітацію за робочими спеціальностями та отримати свідоцтво державного зразка. За період існування центру, починаючи з 2004 року, 136 інвалідів отримали професію та свідоцтво державного зразка.

У 2006 році діє програма фінансової підтримки обласних громадських організації інвалідів і ветеранів, загальна розрахункова вартість якої становить 150 тис. грн. Фінансування заходів програми здійснюється за рахунок обласного бюджету.

Запорізьким обласним цехом протезно-ортопедичних виробів надав допомогу 16455 інвалідів. Виїзними медико-технічними бригадами вдома та в лікувальних закладах надано допомогу 23442 особам, зроблено 24 виїзди по області. Видано протезно-ортопедичних виробів – 4822 од., ортопедичного взуття - 6594 пари та іншої продукції на загальну суму 3136,378 тис. грн..

Через органи охорони здоров'я понад 1000 осіб отримали засоби реабілітації, у т.ч. 364 слухових апарата, 4 ендопротеза, 908 осіб – зубопротезування.

За рахунок коштів фонду соціальної підтримки громадян, які потребують невідкладної допомоги, надано матеріальної допомоги 552 інвалідам на суму 59,995 тис. грн.

У робочих органах Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в Запорізькій обл. перебувають на обліку та отримують соціальні виплати 3761 інвалід. Протягом 2006 року на медико-соціальну та професійну реабілітації інвалідів витрачено 1 млн. 438 тис. грн.

В інтернатних установах соціальної сфери створено 176 нових койко-місць. На сьогодні завершені роботи по газифікації Любомирівського, Михайлівського, Веселівського психоневрологічного інтернатів. На вищезазначені цілі з обласного бюджету виділено 3,3 млн. грн..

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку