Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Інформаційні матеріали

Проведено конференцію з питань підвищення рівня обізнаності громади до психологічних та соціальних проблем внутрішньо переміщених осіб та учасників антитерористичної операції

13 жовтня 2015 - 16:30

09.10.2015 на базі факультету соціальної педагогіки та психології Запорізького національної університету проведено конференцію з питань підвищення рівня обізнаності громади до психологічних та соціальних проблем внутрішньо переміщених осіб та учасників антитерористичної операції.

У заході взали участь директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан, психолог, голова правління неурядової організації Development Foundation» Пивоваренко Марта, декан факультету соціальної педагогіки та психології Пономаренко Ольга, голова психологічної служби ДСНС в Запорізькій області Володимир Олійник, старший викладач кафедри практичної психології, кандидат психологічних наук Ольга Іщук та студенти.

Основною метою конференції було обговорення досягнутих результатів у забезпеченні різноманітними послугами внутрішньо переміщених осіб з Донецької та Луганської областей, а також учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

На початку конференції Бондар Олександр подякував усіх присутніх за активну співпрацю, та акцентував увагу на тому, що завдяки саме плідній співпраці Запорізька область не залишилася байдужа до внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО.

Як зауважив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан: «Влада вживає усіх необхідних заходів щодо забезпечення внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО необхідними пільгами, спрямованими на адаптацію до нових умов життя. Однак, при роботі з такими категоріями населення постає проблемне питання соціалізації та психологічної адаптації, адже значна кількість таких осіб потребує насамперед проведення психологічної підтримки, в тому числі й психологічної реабілітації для чого необхідно залучати як можна більшу кількість кваліфікованих практичних психологів».

За результатами проведення конференції, з метою розширення спектру надання психологічної допомоги учасникам антитерористичної операції та внутрішньо переміщеним особам на протязі двох днів, головою правління Development Foundation» Пивоваренко Мартою та її заступником Віталієм Харечко у Запорізькому національному університеті буде проведено серію безкоштовних тренінгів: «Управління Неприбутковими Організаціями (модель CANVAS)» та «Нові правила життя після АТО».

Метою проектів є професійна підготовка психологів і психотерапевтів у питаннях психологічної травми та організаційного менеджменту, а також передача досвіду волонтерам для зниження рівня психологічної напруги в українському суспільстві, шляхом створення спільнот взаємодопомоги, надання супроводу військовим, переселенцям, волонтерам та іншим. Окрім цього протягом тренінгів є можливість проаналізувати готовність суспільства до проблем, пов’язаних з проведенням АТО, висвітлити актуальний психологічний стан солдат, що повернулися або повертається із зони АТО, навчити основних психологічних та соматичних технік у роботі з травмою для різних категорій населення.

Усі учасники конференції мали змогу ще раз впевнитись у необхідності підготовки додаткових спеціалістів, які б могли залучитись до роботи з учасниками антитерористичної операції та внутрішньо переміщеними особами та виявили готовність до співпраці щодо їх підготовки з неурядовою організацією Development Foundation».

Читайте також