Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ющенко: «В Україні засновано нову політичну традицію»

15 грудня 2006 - 17:30

В Києві пройшов день спілкування Президента України Віктора Ющенка з пресою. Графік роботи Президента був дуже напруженим. Зранку в Маріїнському палаці Глава держави зустрівся з представниками закордонних ЗМІ, які акредитовані в нашій країні. Опівдні він дав прес-конференцію вітчизняним центральним та регіональним теле, радіо та друкованим ЗМІ. А ближче до вечора провів он лайн-інтерв'ю для представників Інтернет-видань.

Підбиваючи підсумки року, що минає, Глава держави наголосив, що в Україні засновано нову політичну традицію і відзначив три її ключових моменти: встановлення реальної демократії, національний політичний діалог та незмінність зовнішньополітичних пріоритетів країни.

Наявність реальної демократії, до якої Україна йшла роками, підтверджується, за словами Президента, тим, що в країні додержуються політичні і громадянські права і свободи, вперше відбулися демократичні та прозорі вибори; у демократичний спосіб сформовано парламентську більшість і коаліційний уряд.

 - Це дало змогу значною мірою стабілізувати політичну ситуацію в країні. У нас немає причин для розколу чи розбрату, – наголосив Віктор Ющенко.

Сталість демократичного курсу сприяла економічним реформам та надходженню інвестицій, сума яких за 10 місяців цього року склала 3,5 млрд. доларів США. Триває детінізація національної економіки, розширюється споживчий ринок. Макроекономічні показники залишаються високими. Зокрема, ВВП за підсумками року складе близько 7%, вважає Глава держави.

Цього року Україна також почала формувати національний політичний діалог, ініційований безпосередньо Президентом. За його словами, Універсал національної єдності став хорошим прикладом публічної дискусії політичних сил і заклав основи для актуалізації напрямків внутрішньої та зовнішньої політики України. При цьому зберігає гостроту тема дотримання політичних домовленостей, заявлених у документі. Суспільство чекає конкретних дій від політиків, що підписали Універсал, зазначив Президент.

- Ці висновки значною мірою залежатимуть від конструктивних дій парламентської більшості та уряду, – наголосив він.

Президент позитивно оцінив той факт, що парламент та уряд підтримали його ініціативи щодо антикорупційних заходів та судової реформи.

Глава держави відзначив, що Україні вдалося уникнути загострення відносин всередині суспільства, які назрівали через недосконалі конституційні зміни. Однак ситуація досі залишається напруженою.

- Конституційну реформу необхідно продовжити, це – моя ключова вимога. І я буду проводити її всіма доступними ключовими засобами, – сказав Президент. - Разом з тим Україні потрібна продумана Конституційна реформа, яка  привела б до гармонізації, збалансування відносин між гілками влади.

Президент наголосив, що політреформа, яка була  проведена, спосіб її проведення та «надзвичайно незбалансовані змістовні позиції» привели Україну до значного ускладнення взаємин між центральними політичними інститутами та гілками влади.

- Ми повинні ясно давати собі звіт: невнесення змін до Конституції призведе до відродження авторитаризму в Україні. Хоча запевняю вас, що не допущу цього, – сказав Глава держави.

Президент підкреслив, що у цій ситуації слід діяти виключно у конструктивний спосіб: сформувати зважену, збалансовану Конституційну комісію, провести широке публічне загальнонаціональне обговорення ключових положень змін до Конституції. Віктор Ющенко також не виключив можливості проведення щодо цих змін загальнонаціонального референдуму.

Говорячи про незмінність зовнішньополітичних пріоритетів країни, Віктор Ющенко підтвердив незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції.

- Ще раз наголошую на цьому. Незмінність зовнішніх орієнтирів Києва усвідомлюють усі відповідальні, реально мислячі політичні сили. Цей сигнал ми довели нашим основним міжнародним партнерам, – сказав він.

Серед головних досягнень зовнішньої політики Президент назвав встановлення прагматичних відносин з ЄС, розвиток діалогу з Російською Федерацією, досягнення у співпраці зі Сполученими Штатами.

Він також навів той факт, що Верховна Рада прийняла всі 22 необхідні для вступу до СОТ закони, включно з 16, внесеними Главою держави. Після вступу до цієї організації Україна розпочне з Євросоюзом переговори про створення зони вільної торгівлі.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць