Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зайнятість населення у 2006 році мовою фактів та цифр

20 грудня 2006 - 11:29

Завдяки позитивним тенденціям в соціально-економічному розвитку області відбулися певні зрушення в динаміці зайнятості. Уповільнились темпи та зменшилися обсяги вивільнення працівників з підприємств, установ та організацій. Значно зменшилась чисельність працівників, які перебували у відпустках без збереження заробітної плати з ініціативи адміністрації підприємств або працювали у режимі неповного робочого часу.

Ситуація на ринку праці Запорізької області в поточному році за методологією міжнародної організації праці характеризувалась збільшенням обсягів та рівня зайнятості, а також зниженням чисельності безробітних та рівня безробіття.

Позитивну роль у вирішенні питань зайнятості населення відіграла робота, що проведена органами виконавчої влади, роботодавцями та службою зайнятості на виконання Указу Президента України «Про вдосконалення державного регулювання в сфері зайнятості населення та ринку праці в Україні» щодо створення нових робочих місць. Завданням на 2006 рік передбачено введення 42 тис. робочих місць. Фактично створено та укомплектовано 38,6 тис. робочих місць (92% до річного завдання).

Стабільний розвиток економіки, активна робота щодо створення нових робочих місць сприяли досягненню позитивних результатів у діяльності обласної служби зайнятості.

Протягом 11 місяців 2006 року на обліку в базових центрах зайнятості області перебувало 105 тис. осіб, незайнятих трудовою діяльністю, що на 4,2% нижче минулорічного показника.

Значний вплив на обсяги зареєстрованого ринку праці області мали процеси, що відбулися в сільськогосподарському секторі економіки. У поточному році умови для отримання постійної роботи у сільській місцевості суттєво не змінилися, але зростання потоку селян до служби зайнятості припинилось. Все більше селян знаходить роботу у фермерів, фізичних осіб, в особистих селянських господарствах.

Базовими центрами зайнятості області спільно з сільськими радами проведено аналіз стану зайнятості населення по кожній території, який свідчить про нерівномірність обсягів зайнятості, навіть у межах одного району. Так, серед мешканців Веселівського району в одних сільських радах зайнято діяльністю у сфері економіки більше 70%, а в інших - в межах 20%.

Активними заходами щодо сприяння зайнятості населення охоплено 63,8% громадянин, які звернулися до центрів зайнятості області. За допомогою служби зайнятості з початку 2006 року було працевлаштовано 42,5 тис. осіб, що на 2% більше, ніж за відповідний період минулого року.

За підтримки служби зайнятості в 2006 році організували власну справу, як суб'єкти підприємницької діяльності 1,2 тис. безробітних, які отримали одноразову виплату всієї суми допомоги з безробіття для організації підприємницької діяльності.

Для забезпечення конкурентоспроможності незайнятого населення за направленням центрів зайнятості 7,6 тис. безробітних одержали або змінили професію, підвищили кваліфікацію. Це на 4,1% більше, ніж за відповідний період минулого року.

У 2006 році до оплачуваних громадських робіт було залучено 16,8 тис.осіб, що на 6,6% перевищує минулорічний показник.

Збільшення обсягів надання соціальних послуг досягнуто завдяки більш плідній співпраці з роботодавцями. Кількість вільних робочих місць і вакантних посад, заявлених у службу зайнятості, досягло 8 тис. одиниць, а навантаження на одне вільне робоче місце склало 4 особи.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров