Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Боржників ДП «Кремнійполімер» та КП «Бердянськводоканал» перевірять по всьому ланцюгу господарської діяльності

5 листопада 2015 - 17:15

За 10 місяців 2015 року рівень розрахунків споживачів області за електроенергію склав 89,1% (спожито на 8 064,7 млн. грн., сплачено 7 184,9 млн. грн.). За цей період борг споживачів перед ВАТ «Запоріжжяобленерго» збільшився на 760,1 млн. грн. і станом на 01.11.2015 склав 1 367,8 млн. грн. Левова частка боргу припадає на промислові підприємства - 1 014,4 млн. грн., підприємства житлово-комунального господарства - 144,8 млн. грн.

Про шляхи виправлення цієї ситуації йшла мова на нараді, яку провів перший заступник голови облдержадміністрації Костянтин Бриль, на яку також запросили представників підприємств найбільших боржників.

- Усі розуміють цілі і задачі, які перед нами стоять. На засіданні Кабінету Міністрів України Запорізька область прозвучала як боржник перед енергоринком. Цьому є і об’єктивні, і суб’єктивні причини, є боржники, які переходять із року в рік.  Завдання влади – відповідно реагувати. Разом ми повинні намітити дорожню карту наших дій для розв’язання проблеми, - окреслив завдання Костянтин Бриль.

Як доповів представник ВАТ «Запоріжжяобленерго», до списку найбільших боржників потрапив ПАТ «Запорізький феросплавний завод», який на 01.10.2015 заборгував 434, 8 млн. грн., але при цьому за 30 днів жовтня сплачено 187 млн. грн. за поточне споживання.

ВАТ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» накопичив 126,2 млн. грн., за 30 днів жовтня сплачено 40 млн. грн. за поточне споживання.

Найбільше претензій пролунало на адресу багаторічного боржника - ДП «Кремнійполімер», який  досяг заборгованості 107,029 млн. грн., і при цьому продовжує не платити за споживання.  Крім того, на територію підприємства не пускають представників енергетиків для обмеження споживання електроенергії до рівня екологічної броні.

Вислухавши аргументи сторін, Костянтин Бриль заявив, що в разі продовження такої практики  «Кремнійполімер» змусять до діалогу в судовому порядку.

Ще один постійний фігурант списку боржників - ДП «Радіоприлад»  - має заборгованість  13,6 млн. грн., у тому числі і за поточне споживання.

Серед підприємств  житлово-комунального господарства за електроенергію найбільше заборгували: КП «Водоканал» м. Запоріжжя (61,9 млн. грн.); КП «Облводоканал» (30,393 млн. грн.);  КП «Бердянськводоканал»  (2,7 млн. грн.); КП «Водоканал» м. Мелітополь (4,733 млн. грн.); МКП «Основаніє» (10,3 млн. грн.).

Серед основних причин незадовільних розрахунків комунальники називають заборгованість у свою чергу  з боку своїх споживачів, зменшення обсягу реалізації послуг, невідповідність тарифів на централізоване водоспоживання та водовідведення.

Найбільш проблематична ситуація склалася в КП «Бердянськводоканал», де хоч тарифи на водопостачання найвищі в області, заборгованість перед «Облводоканалом» перевищує 32 млн. грн.., через що останній заборгував енергетикам.

За підсумками наради перший заступник голови ОДА Костянтин Бриль надав доручення профільним службам, серед яких – підготувати окреме доручення щодо проведення всеохоплюючої перевірки всього ланцюга господарської діяльності на ДП «Кремнійполімер» та КП «Бердянськводоканал».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області