Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Є. Червоненко: «Кошти інвесторів ідуть туди, де стабільно»

25 січня 2007 - 11:42

Запоріжжя стало одним з перших регіонів України, які відвідав посол США. Найперше гість відвідав місто Енергодар, ознайомився з роботою Запорізької АЕС. Цього ж дня відбулася його зустріч з головою облдержадміністрацією Євгеном Червоненком.

Темою розмови стали проблеми становлення демократії як у цілому в країні, так і окремо в нашій області, розвитку економічного потенціалу нашого краю. Високому гостю сподобалася регіональна модель співпраці всіх політичних сил на користь запоріжців.

Також пан посол як позитив у роботі обласної виконавчої влади відзначив намагання покращити екологічну ситуацію в місті. Євген Червоненко у відповідь запевнив, що доведе до логічного кінця створення екомоніторингу і сподівається у цій роботі на допомогу іноземних інвесторів, можливо американських теж.

Під час розмови не оминули проблеми безпеки, у тому числі і роботи атомних електростанцій. Як відомо, антитерористичні навчання минулого року на Запорізькій АЕС проходили разом з американськими спеціалістами.

Голова облдержадміністрації Євген Червоненко після розмови з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Вільямом Б. Тейлором висловив сподівання щодо розширення програми співпраці запорізького регіону з американськими бізнес-колами.

Після офіційної зустрічі Євген Червоненко та Вільям Б. Тейлор провели спільну прес-конференцію для запорізьких журналістів.

Довідка.

Станом за 9 місяців 2006 року обсяги зовнішньої торгівлі товарами та послугами між Запорізькою областю та США склали $39,38 млн. і, на жаль, зменшившись відносно відповідного періоду 2005 року на $9,8 млн., або на 20%.

За звітний період до США було експортовано товарів та послуг на суму $29,75 млн., тоді як за 9 місяців 2005 року цей показник складав $38,02 млн. Таким чином, відбулося зменшення обсягів експортних постачань Запорізької області до США на $8,27 млн., або на 24,8%.

Обсяг імпорту товарів та послуг з США до Запорізького регіону за 9 місяців 2006 року склав $9,63 млн., зменшившись у порівнянні з аналогічним періодом 2005 року на 13,6 %, або на $1,5 млн.

Сальдо зовнішньої торгівлі товарами та послугами за 9 місяців 2006 року є позитивним та склало $20,12 млн.

Основними підприємствами експортерами, що здійснювали постачання продукції до США за 9 місяців 2006 року, були: ВАТ "Запоріжсталь", ВАТ " Дніпроспецсталь", ВАТ   "Запорізький абразивний комбінат", ВАТ "Укрграфіт", ЗАТ "Запорізький завод важкого кранобудування", ДП "Імідж Холдинг" АК "Імідж Холдинг АпС", ТОВ   "Продмаш", ДП "ЗМКБ "Прогрес".

Найбільшими імпортерами за 9 місяців 2006 року були:, ВАТ   "Запоріжтрансформатор", ЗАТ з іноземною інвестицією "Запорізький автомобілебудівний завод", ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат", ЗАТ   "Запорізький залізорудний комбінат", ТОВ фірма "Дніпрокор", ПП "Бріг", ТОВ   "Інтер‑Запоріжжя", ТОВ "Макфорд".

Основними підприємствами-експортерами послуг до США за 9 місяців 2006 року були: АКБ "Індустріалбанк", ДП "Запорізький річковий порт", ТОВ "Юнілайн", ТОВ   "Українська транспортна компанія", ТОВ "Сайрус", ЗАТ "Промислово-страховий альянс", ТОВ "Азовтранссервіс", ДП "ЗМКБ "Прогрес", ВАТ "Запорізький завод феросплавів".

Прямі іноземні інвестиції з США до Запорізької області станом на 01.10.2006 року становили $14,5 млн. (45,8% ПІІ припадає на обробну промисловість; 32,6% – на оптову та роздрібну торгівлю).

Найбільші суми прямих іноземних інвестицій з США було залучено ТОВ   "Запоріжінструмент трейдінг", ВАТ "Діоніс", ТОВ "Інтер-пет", ЗАТ "Промислово- страховий альянс", ТОВ "Вінер", ТОВ "Корвет", ТОВ "Компанія "Візард", СП "Бест Інтернешнл", ВАТ "Бердянські жниварки", ТОВ "Інвеко", ТОВ "Хортиця тур – ХХІ".

Для привернення уваги іноземних інвесторів та налагодження високоефективних стосунків між українськими та американськими бізнес-колами облдержадміністрацією було організовано презентацію регіону на Національній виставці України в США, яка проходила в м. Чикаго з 14 по 16 грудня 2006 року.

У спеціальному номері журналу "Огляд українського ринку", що розповсюджувався під час зазначеного заходу, було оприлюднено інформаційно-презентаційну публікацію про Запорізьку область двома мовами, де представлено загальну інформацію про регіон з соціально-економічними показниками, промисловим потенціалом та інвестиційними можливостями.

Додатково для каталогу найкращих інвестиційних проектів України "ТОП-100", який також спеціально готувався для презентації на виставці, було надіслано інвестиційні пропозиції підприємств та організацій Запорізького регіону, з яких 6 проектів пройшли відбір та потрапили до вищезгаданого каталогу.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області