Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Жодне рішення про розпорядження землями не може прийматися без узгодження з територіальною громадою»

16 грудня 2015 - 10:41

Костянтин Бриль: «Жодне рішення про розпорядження землями не може прийматися без узгодження з територіальною громадою»

Урегулювання конфліктних ситуацій  стосовно земельних відносин у Василівському та Вільнянському районах стали предметом розгляду на нараді, яку провів перший заступник голови облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Для всебічного вивчення питання зібралися фахівці  ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області, Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, ГУ Державної фіскальної служби в Запорізькій області, правоохоронних органів, керівники Вільнянської  та Василівської райдержадміністрацій, фермери з цих районів.

 Так, конфліктні ситуації у сфері земельних відносин на території Василівського району виникли між фермерськими господарствами та Головним управлінням Держгеокадастру в Запорізькій області при поновленні договорів оренди земельних ділянок та затвердженні проектів землеустрою.

У Вільнянську конфлікт виник унаслідок розгляду Вільнянською РДА заяв ТОВ «Агрос-М» та  ФГ «Лада-2008» про передачу в оренду не витребуваних земельних часток (паїв) на території Михайлівської сільської ради.

Як зазначив Костянтин Бриль, у Василівському районі це призвело до зростання соціальної напруги. Адже фермерські господарства, яким відмовлено в подальшій оренді,  тривалий час  використовують землі відповідно до умов договору, сплачують належним чином орендну плату, беруть активну участь у вирішенні соціальних проблем територіальних громад.

Посадовець наголосив на необхідності  поновлення договорів оренди та надання в оренду земель державної власності саме тим фермерським господарствам, підприємствам на території відповідної ради,  які несуть основне соціальне навантаження, забезпечують робочими місцями місцевих жителів та наповнюють місцеві бюджети.

У зв’язку з цим Головному управлінню Держгеокадастру в Запорізькій області вказано, що жодне рішення щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності не повинно прийматися без узгодження з відповідною територіальною громадою, на території якої розташована ділянка.

Крім цього,  звернуто увагу на необхідність  першочергового надання земельних ділянок учасникам АТО.

У Вільнянському районі  конфлікт перебуває у стадії  судового розгляду за позовами ТОВ «Агрос-М» до Вільнянської райдержадміністрації про визнання незаконними її дій стосовно спірних земельних ділянок, а також встановлення осіб, які самовільно їх використовують.

За підсумками наради перший заступник голови облдержадміністрації Костянтин Бриль надав низку доручень відповідним службам, зокрема: ГУ Державної фіскальної служби у Запорізькій області надати інформацію з питання внесення плати за землю та податків господарствами, які використовують не витребувані земельні частки (паїв) без оформлених належним чином договорів оренди; надати інформацію на запит Вільнянської райдержадміністрації з приводу встановлення осіб, які самовільно використовують земельні ділянки не витребуваних земельних часток паїв на території Михайлівської сільської ради. 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров