Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі освітяни й учні готуються до Року англійської мови в Україні

5 січня 2016 - 09:50

Запорізькі освітяни й учні готуються до Року англійської мови в Україні

Як відомо, Указом  Президента України 2016 рік оголошено Роком англійської мови в Україні. У зв’язку з цим перед органами місцевої влади поставлено завдання щодо проведення відповідної інформаційно-роз'яснювальної роботи; забезпечення доступності послуг із вивчення англійської мови; запровадження на регіональному телебаченні освітніх програм із вивчення англійської мови; проведення із залученням навчальних закладів, закладів культури, установ і організацій, які надають послуги з вивчення англійської мови, олімпіад, фестивалів, конкурсів та інших заходів, спрямованих на заохочення різних вікових груп населення до вивчення англійської мови, підвищення рівня володіння нею.

Як повідомили в Департаменті освіти і науки облдержадміністрації, ще до виходу Указу в світ у закладах освіти області почали приділяти значну увагу вивченню англійської. Так, англійська мова як предмет вивчається у 546 закладах освіти (96 % від усіх шкіл, де вивчається іноземна мова) та в 10 002 групах чи класах. При цьому в 99 ЗНЗ (18 %) вона вивчається поглиблено, у 57  вивчається друга мова. Загалом кількість учнів, які вивчають англійську мову як предмет, становить  141 008 (92,6 %), крім того факультативно – 269 (ще 0,2 %), вивчають другу мову – 2 780 учнів.

Серед предметів, що вивчаються на поглибленому рівні, англійська мова посідає перше місце - її вивчають 27 544 учні, а це 67,4 % від загальної кількості учнів, охоплених поглибленим вивченням предметів.

У 55 школах області, у тому числі двох сільських, 2 013 учнів навчаються у класах профілю іноземної (англійської) філології.

Улітку 2015 року в закладах освіти області працювало 228 таборів з денним перебуванням, з яких 234 були мовними, де в неформальній обстановці, часто з волонтерами, поглибили свої знання з іноземної або почали вивчати ще одну  іноземну з нуля  8355 дітей.

Стала вже традиційною для окремих шкіл області співпраця із закладами освіти іноземних держав.

Так, у 2015 році Малобілозерська спеціалізована естетична школа-інтернат «Дивосвіт» співпрацювала з п’ятьма закладами з Польщі та гімназією з Чехії, ЗОШ № 103, № 66 та гімназія № 46 міста Запоріжжя налагодили співпрацю із закладами освіти Німеччини, ліцей № 99 міста Запоріжжя співпрацює із закладами освіти з Німеччини, Франції та США; Мелітопольський НВК № 16  налагодив взаємини із закладами освіти Польщі і Німеччини, мелітопольські гімназії № 9 та № 19 співпрацюють із закладами освіти Чехії,  спеціалізована школа № 25 та гімназія № 5 м.Мелітополь – з Німеччини та Польщі.

У  2016 році освітяни планують налагодити тісну співпрацю із закладами освіти з країн - носіїв англійської мови, залучити волонтерів та активно використовувати он-лайн спілкування з носіями англійської мови як у ході навчального року, так і під час проведення активних літніх канікул.

Наразі учні та вчителі створюють клуби любителів англійської, відшукують та активно використовують безкоштовні сервіси для кращого опанування іноземною; переглядають фільми, які ввійшли до світового золотого фонду,  в оригіналі.

Наразі Департамент освіти і науки облдержадміністрації формує план заходів на виконання Указу Президента України. У зв’язку з цим  звертається до зацікавлених жителів області з пропозицією  надавати власне бачення, як краще реалізувати завдання Року англійської мови.  Пропозиції можна надсилати на електронну адресу Департаменту obluon@zp.ukrtel.net

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області