Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Земля Саксонія-Анхальт і Запорізька область налагоджують культурний обмін

10 лютого 2016 - 11:42

Земля Саксонія-Анхальт і Запорізька область налагоджують культурний обмін

Під час поїздки делегації Запорізької області до землі Саксонія-Анхальт (ФРН) учасники двосторонніх зустрічей обговорили ряд актуальних питань розвитку культури. Про те, які це питання і як вони  вирішуються, поінформував директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

Так, у рамках зустрічі з керівниками міста  Магдебург та представниками дорадчих органів ландтагу та мерії досягнуто попередніх домовленостей щодо культурного обміну. На запрошення німецької сторони творчі колективи Запорізької області візьмуть участь у традиційному фестивалі до дня міста Магдебург. Зі свого боку запоріжці передали до бібліотеки мерії перший том „Усної історії російсько-української війни 2014-2015 років”, виданий у Запоріжжі. Як зазначив Владислав Мороко, це видання дозволить більш чітко зрозуміти події останніх років в Україні, що є  важливо для розвитку  співпраці між нашими громадами.

Крім цього, запорізька делегація ознайомилася з діяльністю Міністерства культури і освіти землі Саксонія-Анхальт. У ході „круглого столу” німецька сторона презентувала власні здобутки у напрямку співпраці з ЮНЕСКО. Так, за останні роки основним акцентом роботи стало занесення до переліків всесвітньої культурної спадщини об’єктів архітектури – як окремих будівель, так і комплексів забудов. Представники запорізької делегації також презентували свої напрацювання в цьому напрямку. Зокрема, протягом останніх років тривала активна робота щодо занесення до списків ЮНЕСКО історико-культурного заповідника «Кам’яна Могила», що на Мелітопільщині. Цей об’єкт уже знаходиться з 2006 року в попередньому списку, а в 2016 році буде занесений до переліку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Втім,  на цьому запоріжці не збираються зупинятися – наступними об’єктами, які готуються до номінації, є курганний могильник „Солоха” та о. Хортиця. Представники Міністерства культури землі Саксонія-Анхальт запропонували надати всю можливу допомогу в прискоренні процесу створення номінаційного досьє та сприяти залученню до цього фахівців з Мюнхена та Берліна. Німецька сторона запропонувала розпочати роботу і в напрямку об’єктів архітектурної спадщини. Такими визначили два комплекси – «Соцмістечко» в м. Запоріжжя та «Садиба Попова» в м. Василівка.

Широка презентація «Усної історії російсько-української війни 2014-2015 років»  відбулася під час зустрічі запорізької делегації в Центральному бюро землі Саксонія – Анхальт з питань політичної освіти.

 - Соціально-політична ситуація всередині країни та зростаючі темпи дружніх відносин між Україною та Німеччиною вимагають від нас більш широкої просвітницької роботи в німецькому суспільстві. Саме тому важливо збільшити кількість зустрічей між представниками громадянського суспільства та наукової спільноти наших країн,  надати громадянам Німеччини інформацію про події в Україні з перших рук, без «північно-східних посередників», – зазначив Владислав Мороко.

За результатами презентації досягнуто домовленості про проведення більш широкої акції з ознайомлення саксонців з військово-політичною ситуацією в Україні в цілому та зокрема в Запорізькій області. Погоджено проведення презентацій у м. Магдебург ще трьох томів «Усної історії російсько-української війни 2014-2015 років» навесні 2016 року. Крім того, очільник Центрального бюро запропонував провести у серпні-вересні 2016 року презентацію пересувної експозиції «Історія Магдебурзького права» в музеях та бібліотеках Запорізької області. Запоріжці радо прийняли і цю пропозицію.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.