Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Погода сприяє проведенню польових робіт

22 березня 2016 - 15:40

Погода сприяє проведенню польових робіт

Протягом декади переважала тепла, переважно без опадів, погода. Максимальна  температура повітря  підвищувалась до 9-13° тепла, поверхня грунту нагрівалась при цьому до 21-28°. Опади   у вигляді дощу та снігу  спостерігались на всій території  області. Кількість їх за другу декаду становила  2-7 мм, що відповідає 20-56 % від декадної норми, місцями у північно-східних районах області – 10-11 мм (85-96 % норми).  У відповідній декаді минулого року  опадів випало від  8 до 22 мм.

За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на 17 березня в орному шарі грунту під озимою пшеницею містилось 14-35 мм продуктивної вологи при достатніх 30 і більше, у  метровому - від 89 до 156 мм доступної для рослин води  при  оптимальних 160 мм.

На більшості спостережних ділянок з посівами озимої пшениці тривало кущіння рослин, на решті ділянок - третій лист та утворення вузлових корінців. За даними  обстежень середня висота рослин досягала 10-14 см, на 1 кв. метрі сформувалось  652-837 стебел, на одній рослині  - у середньому 1,8 – 2.0 стебла. Стан посівів  переважно добрий. 

На сьогодні підживлено озимих культур на площі 473 тис. га або 79 % до завдання.

У господарствах області триває сівба ранніх ярих зернових, яку проведено на площі 84 тис. га або 48 % до прогнозу, зокрема, ярого ячменю посіяно 53,5 тис. га (65 %), гороху – 28,4 тис. га (102 %), пшениці – 1,3 тис. га (29 %).

Найбільші площі засіяно в Приазовському районі – 10,4 тис. га, Мелітопольському – 7,6 тис. га, Бердянському – 6,8 тис. га та Якимівському – 6,7 тис. га.

На спостережних ділянках з посівами ярого ячменю спостерігались сходи. Вони у доброму стані.

На ділянці з посівом гороху відмічено проростання зерна. У плодових культур тривало набухання бруньок, у персика – розпускання бруньок. За даними відрощування зразків гілок плодових культур, взятих на початку березня, лише у персика у 5 % випадків  відмічено пошкодження бруньок з невідомих причин.

Польові  роботи в господарствах області тривають, здійснюється підготовка грунту та сівба ранніх ярих зернових та зернобобових культур, проводиться  обробка плодових дерев отрутохімікатами. Погодні умови для проведення польових робіт задовільні.  

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні