Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область – серед лідерів у впровадженні Стратегії розвитку громадянського суспільства

21 червня 2016 - 08:42

Делегація Запорізької області взяла участь у семінарі «Діяльність органів виконавчої влади  у реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства», що відбувся в Києві за ініціативи Українського центру незалежних політичних досліджень та за підтримки USAID.  Посадовці та громадські активісти з усієї України обговорювали дорожню карту реалізації нещодавно прийнятої Стратегії.

Вітаючи учасників зібрання, заступник Глави Адміністрації Президента України Ростислав Павленко наголосив, що вперше за багато років влада комплексно підійшла до розбудови взаємодії з громадянським суспільством. Спільне бачення цього процесу народжувалося непросто. Стратегія не дозволяє одночасно розв’язати  всі проблеми у трикутнику влада - громадськість - бізнес, проте визначає майданчики для дискусії, форми співпраці, інструменти та інститути, що дозволяють ефективно поєднувати зусилля.

Керівник УНЦПД Максим Лациба повідомив приємну новину –громадськість нарешті отримала своїх лобістів у стінах Кабміну. «Третім сектором» буде опікуватися Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. За словами Віце-прем’єр-міністра України, очільника відомства Геннадія Зубка, треба поєднати розвиток громадських інститутів та децентралізацію. Вже у найближчому майбутньому осередками суспільної активності стануть об’єднані громади. Уряд відмовляється від патерналізму та фінансування не завжди прозорої статутної діяльності громадських організацій. Щоб отримати державну підтримку, вони мають розробляти цікаві та соціально значущі проекти. За виділення коштів громадські діячі зможуть конкурувати з комунальними закладами.

Значну увагу було приділено практичній реалізації стратегії у регіонах. Представник ВГМ «Опора», доктор політичних наук, професор Запорізького національного технічного університету Дмитро Арабаджиєв розповів про створення координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства у нашому регіоні, суперечності та протиріччя, що виникали між представниками різних інститутів. Також доповідач окреслив перспективні напрямки подальшої діяльності: впровадження «бюджету участі», проведення стратегічних сесій у містах та районах, просвітництво та сприяння місцевим ініціативам.

Експерт УНЦПД, уродженка Запоріжжя Ольга Коваленко детально розповіла, чим відрізняються координаційні ради від громадських рад, визначила критерії їх формування, озвучила методичні рекомендації щодо кількісного та якісного складу. Також серед важливих завдань -  затвердження обласних планів виконання  Стратегії та підготовка програми  сприяння розвитку громадянського суспільства на 2017-2020 роки. Запоріжцям є чому повчитися у харків’ян, адже протягом п’яти років громадські організації зможуть розподілити на конкурсних засадах 15 млн. гривень.

Підбиваючи підсумки, Максим Лациба високо оцінив здобутки Запорізького регіону,  наголосив на необхідності активнішої координації дій громадських активістів, удосконалення форм та способів співпраці з органами влади, перетворення громадянського суспільства на впливовий суб’єкт політичного життя.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області