Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ющенко: «Україна має шанс вийти з політичної кризи шляхом досягнення політичних домовленостей»

14 червня 2007 - 11:22

Традиційна щоквартальна прес-конференція Глави держави вперше відбулася просто неба на зеленій галявині подвір'я Секретаріату Президента. Її головною темою стала «Політика нового реалізму». Захід, що зібрав понад 300 представників центральних, регіональних і закордонних ЗМІ, транслювали у прямому ефірі Національна телекомпанія України та ТК «5канал».Окрім того, «Всесвітня служба «УТР» вела супутникову та Інтернет-трансляцію більш ніж на 170 країн світу.

Привітавши журналістів, Віктор Ющенко підкреслив, що визнає працівників мас-медіа колегами і союзниками у справі врегулювання політичної кризи в країні. Тому охоче роз'яснює свою позицію щодо цього питання. Зокрема, він зосередив увагу присутніх на ситуації, що склалася через продовження роботи неповноважної Верховної Ради V скликання.

- Питання повноважності Верховної Ради п'ятого скликання по суті закрите. Я не сприймаю жодних маніпуляцій у цьому питанні, – сказав Глава держави. - Сьогодні в України є шанс вийти з політичної кризи на базі прийнятих політичних домовленостей.

Президент нагадав, що вже виконано три ключові пункти прийнятої 27 травня Спільної політичної заяви – компромісного документу, узгодженого п'ятьма політичними силами на базі діяльності робочої групи з урегулювання політичної кризи. Йдеться про призначення дострокових виборів на 30 вересня, проведення елекцій відповідно до Указу Президента на підставі ч. 2 ст. 82 Конституції, відновлення на кілька днів легітимних засідань ВР для прийняття трьох пакетів законопроектів – по забезпеченню чесних, прозорих демократичних виборів, по переголосуванню для набуття правової чинності найактуальніших законопроектів, розглянутих парламентом з 2 квітня, а також по прийняттю законів із найважливіших питань економічного розвитку, зокрема 9 законопроектів по СОТ.

На прес-конференції йшлося і про те, що виключно у рамках тих самих домовленостей були проведені з'їзди БЮТ та «Нашої України», де народні депутати прийняли рішення про дострокове складення своїх повноважень, забезпечивши підстави для визнання ВР неповноважною, зважаючи на ст. 82 Конституції.

- Таким чином, опозиція виконала свої зобов'язання, – підкреслив Президент, високо оцінивши цей крок опозиціонерів. Він повідомив, що 7 та 8 червня управління кадрів Апарату ВР отримало на підтвердження заяви народних депутатів НУ та БЮТ. 7 червня було підтверджено підписи 103 зі 106 заяв, 8-го – 64 підписи з 66 отриманих заяв. Відтак, двох третин від конституційного складу в парламенті немає.

- На цьому, переконаний, чесним політикам – політикам, які вміють тримати дане слово, можна було б зупинитися, принести в країну спокій, стабільність і займатися вирішенням питань, які випливають у тому числі з нашої Спільної заяви, – переконаний Президент.

Глава держави ще раз підтвердив: він не має жодного сумніву – вибори 30 вересня невідворотні.

- Як Президент, я надзвичайно вдячний всім тим політичним силам, які пройшли переговорний процес, які знайшли досить мудре, правильне і, можливо, безальтернативне рішення по виходу з кризової ситуації. Це велика перемога демократичних сил, кожного громадянина України, – підкреслив Віктор Ющенко

Восени цього року політичні сили нової Верховної Ради можуть сформувати спільне бачення стратегії подальшого економічного розвитку України, переконаний Президент. На його думку, зараз є 11 нагальних національних пріоритетів, закріплених в Універсалі національної єдності, які можуть об'єднати політичні сили країни «різних ґатунків».

- Формування політичної стабільності є невід'ємною частиною національного прогресу, -зазначив Віктор Ющенко.

Говорячи про необхідність якомога повнішої реалізації 11 національних пріоритетів, Президент, зокрема, акцентував увагу на необхідності прийняття Податкового кодексу. Цей документ «радикально змінює ключові, фундаментальні поняття фіскального процесу в Україні, значно спрощує адміністрування цих процесів і мінімізує його криміналізацію», наголосив Глава держави.

Також Віктор Ющенко нагадав, що останні зміни до держбюджету-2007 насамперед мали на меті активізацію соціальних програм, а видаткова частина цього документу зросла на 12,7%. Йдеться, зокрема. про фінансування підвищення зарплат медикам, вчителям, військовим. Щодо цього питання Президент звернув увагу на дискусію, яка тривала навколо прийняття цих змін. На його думку, оптимізувати надходження до бюджету вдалося за рахунок виведення грошей з тіньової економіки.

Президент України наголосив: ті зусилля, які робить сьогодні країна, зокрема по макроекономічній стабілізації та врегулюванню політичної стабільності, «це хороший фундамент для чесної розмови в майбутньому українському парламенті і розбудови національної української стратегії».

 

 

Управління інформації і зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн