Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Візьміть дитину у родину

15 червня 2007 - 11:12

У Запорізькій області проживає 4615 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 2670 перебуває під опікою та піклуванням громадян. Протягом 2006 року посиротіло та залишилось без батьківського піклування близько 1000 дітей. Усиновлено протягом 2006 року 240 дітей, з них громадянами України – 103 дитини-сироти і дітей, позбавлених батьківського піклування, іноземними громадянами – 60. Це 3-ій показник в Україні після Донецької та Дніпропетровської областей.

У регіоні почали створюватися перші дитячі будинки сімейного типу на початку 90-х років, а перші прийомні сім'ї – в 1998 році. Першими такі сім'ї було створено у Пологівському, Приморському районах, в. Мелітополі та Оріхові. Всього на даний час функціонують 17 прийомних сімей. Запорізький експеримент з утворення прийомних сімей був визнаний позитивним і поширений на всі регіони України.

В області нині діють також 4 дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 36 дітей.

З Державного бюджету України протягом 2006 року Запорізькій області на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях надійшли кошти у сумі 775,217 тис. грн., які профінансовано в повному обсязі відповідно до зареєстрованих фінансових зобов'язань в органах Державного казначейства.

На 2007 рік Запорізькій області передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях у розмірі 1199,8 тис. грн. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 81 „Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом „гроші ходять за дитиною” у 2007 році” протягом 1 кварталу з Державного бюджету України Запорізькій області на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях надійшли кошти у сумі 298903 грн.

Рік тому на колегії обласної державної адміністрації розглянуто питання про функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, влаштування до них дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. За підсумками колегії було прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 27.06.2006 № 256 „Про стан захисту прав дітей в області”, яким затверджено план створення прийомних сімей на 2007 рік. Відповідно до вказаного розпорядження прогнозується протягом 2007 року створити в області 39 прийомних сімей, куди влаштувати 58 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

З початку року вже створено 14 прийомних сімей, куди влаштовано 20 дітей, та 1 дитячий будинок сімейного типу, у якому виховується 5 дітей. Також поповнено двома дітьми дитячий будинок сімейного типу Тетяни Романенко (м. Енергодар) та 2 прийомні сім'ї взяли по 1 дитині.

З метою своєчасного проведення виплат прийомним сім'ям, створеним у 2007 році, прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 27.03.2007 № 113 „Про перерозподіл субвенції з Державного бюджету України на 2007 рік на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом ”гроші ходять за дитиною”, яким здійснено перерозподіл коштів між бюджетами районів та міст обласного значення регіону.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров