Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Крапку у справі «Нашого банку» поставлено

25 червня 2007 - 18:02

Нагадаємо, процедура ліквідації АТ «Наш банк» розпочалась ще у 2003 році. Саме тоді були призупинені виплати по вкладах понад 5 200 вкладникам - фізичним особам (загальна сума кредиторської заборгованості банку перед вкладниками становила 39,8 млн. грн.)

Протягом чотирьох років вкладники АТ «Наш банк» неодноразово зверталися до Кабінету Міністрів України, НБУ, Асоціації українських банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, народних депутатів України із пропозиціями та законодавчими ініціативами стосовно відшкодування коштів та з питань прискорення розгляду проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про банки та банківську діяльність» в частині першочергового спрямування коштів, одержаних в результаті ліквідаційної процедури на задоволення вимог вкладників – фізичних осіб, тощо.

В результаті цієї роботи були внесені зміни до статті 96 Закону України «Про банки і банківську діяльність» в частині зміни черговості виплат та порядку задоволення вимог до банку на користь вкладників. Крім того, розмір відшкодування коштів за вкладами за 2003-2006 роки було збільшено з 2000 гривень до 15000 гривень, що дозволило задовольнити вимоги понад 4200 вкладників на загальну суму 21, 5 млн. грн., при чому вимоги 3825 вкладників були погашені у повному обсязі.

За рахунок накопичених коштів були проведені виплати ще 1609 вкладникам на суму 3452, 3 тис. грн., з них погашені у повному обсязі вимоги 576 вкладників.

Після завершення вищезгаданих виплат незадоволеними залишалися вимоги 406 вкладників на загальну суму 13, 9 млн. грн.

У 2007 році було прийнято чергове рішення адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про збільшення максимальної суми компенсації вкладникам до 25000 гривень. Це дозволило задовольнити у повному обсязі вимоги ще понад 190 вкладників банку на загальну суму 2, 9 млн. грн.

Наразі залишилися незадоволеними вимоги 219 осіб (трохи більше 4% від загальної чисельності вкладників), сума відшкодувань яким становить близько 11 млн. грн. За словами ліквідатора АТ «Наш банк» Олега Бордюга, протягом чотирьох місяців (до 1 жовтня 2007 року) кошти, необхідні для погашення заборгованості банку перед вкладниками, надійдуть на рахунок ліквідкомісії банку.

Слід відзначити, що знайти спільну мову та прийняти компромісні рішення було нелегко. Ретельно проаналізувавши ситуацію, заступник голови ОДА Володимир Кальцев запропонував ефективні підходи до вирішення наболілої проблеми.

«Головне своє завдання я вбачав у необхідності посадити конфліктуючі сторони - вкладників, ліквідаторів та кредиторів банку - за стіл переговорів, - пояснив В. Кальцев. – Провести ефективний діалог вдалося не з першого разу. Втім, дієва програма виходу із кризи, запропонована облдержадміністрацією, була позитивно сприйнята як вкладниками, так і кредиторами. Тому її реалізація дала відмінний результат».

А ліквідатор АТ «Наш банк» Олег Бордюг після підписання угоди зазначив, що керівництво облдержадміністрації продемонструвало високий професіоналізм та компетентність у вирішенні цієї складної ситуації. І тому, як результат, органам влади вдалося розробити і запровадити ефективну систему заходів, яку можна буде використовувати і в інших аналогічних випадках.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі