Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжжя – перший регіон презентації Соціальних ініціатив

9 липня 2007 - 17:00

Наша область стала першою серед регіонів України, де презентуються Соціальні ініціативи Віктора Ющенка.

Як зазначив перший заступник глави Секретаріату Президента України Олександр Шлапак на нараді в облдержадміністрації, це не випадково. Запорізька область має досить вагомі економічні показники, які дають можливість вирішувати соціальні питання.

Нині у державі ми маємо низький рівень соціальних стандартів, хоча економіка останні сім років працює стабільно. Тому підвищити їх – завдання влади. На сьогодні Віктор Ющенко бачить можливість покращити кілька життєвих параметрів.

Це, перш за все, підвищення мінімальної заробітної плати. Подолання бідності серед працюючих повинно стати нормою нашого життя. Президент України наполягає на тому, щоб з 1 січня 2008 року встановити мінімальну заробітну плату в розмірі 500 грн. «Щоправда, - як наголосив О. Шлапак - уряд країни вже говорить про більшу цифру. І це добре. Значить, ми на правильному шляху».

Другим параметром соціальних ініціатив Президента названо запровадження у повному обсязі єдиної тарифної сітки з оплати праці працівників бюджетної сфери.

А для тих, хто працює на селі, Віктор Ющенко пропонує ще зробити 20% надбавку, щоб «дати перспективу українському селу».

Не секрет, що в країні гостро стоїть демографічна проблема. Тому наступним параметром Соціальних ініціатив є збільшення розміру допомоги при народженні другої і наступної дитини з 8500 гривень до 15 тисяч. Адже, як свідчить статистика, після запровадження підвищеної доплати у 2006 році кількість народжених зросла на 8%.

З вищесказаного випливає і необхідність державної підтримки багатодітних родин. Сьогодні допомога на дітей з таких сімей виплачується за умови, якщо фактичні доходи на неї складають не більше 205 грн. Повинні бути додаткові соціальні гарантії таким сім'ям.

У Соціальних ініціативах Президента України знайшлося місце і для проблем малозабезпечених, пенсіонерів, військовослужбовців та студентів.

При обговоренні Соціальних ініціатив Олександр Шлапак занотував і пропозиції самих запоріжців щодо реального покращення життя громадян.

Зокрема, пропонується збільшити розмір при народженні першої дитини до 10 тис. грн., різноманітні пільги для малозабезпечених замінити конкретною адресною грошовою допомогою. А сиротам держава повинна не лише забезпечити перше робоче місце, а і перше житло шляхом надання державного кредиту.

Щоб ці ініціативи не стали благими намірами, Президент наголошує, що реалізовуватися вони повинні за бюджетні кошти, що є реальним на сьогодні, а не за рахунок інфляції чи додаткових вилучень з бізнесу. Тому про збалансований бюджет наступного року Віктор Ющенко вимагає думати вже сьогодні, а не після проведення дострокових виборів.

Після презентації перший заступник глави Секретаріату Президента України Олександр Шлапак провів прес-конференцію для місцевих ЗМІ. Київський гість відвідав також обласний шпиталь для ветеранів війни та праці.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць