Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Виставка картин кримськотатарських художників

7 листопада 2016 - 15:36

Виставка картин кримськотатарських художників

5 листопада у Центрі національних культур Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки відкрилася виставка кримськотатарських художників Мелітополя.

Захід розпочався урочисто - під час святкового відкриття виставки прозвучали кримськотатарський гімн та гімн України,

Свої картини для експозиції надали художники, які мешкають у Мелітополі: Рустем Абдурахманов (директор Мелітопольської дитячої художньої школи), Наріман Сейдалієв (інженер, волонтер, який підтримує воїнів АТО та учасників блокади Криму), Еміне Садієва (бухгалтер, мати двох дітей) та Нурі Планджиєв.

Відкриття виставки відвідали двоє авторів - Еміне Садієва та Нурі Планджиєв. Еміне називає пана Нурі своїм вчителем та дуже вдячна центру "Сузір'я" за можливість виставити картини у Запоріжжі. Для молодої художниці це друга виставка, в якій вона бере участь.

Нурі Планджиєв продемонстрував, що він не лише художник, а ще й співак – він виконав кримськотатарську народну пісню про любов до дівчини, якій хлопець зізнається про свої почуття.

Керівник Центру національних культур "Сузір'я" Ольга Назаренко розповіла про життя Нурі Планджиєва, яке ніби переплелося із долею кримськотатарського народу. Нурі Планджиєв народився у Криму, виріс у прийомній родині, його прийомний батько загинув на фронті Другої Світової війни. У семирічному віці Нурі пережив депортацію до Узбекистану. Малював усе життя. Коли талановитому хлопцеві було 14 років, його запросили вступити до Академії ім. І. Репіна у Ленінграді, але через комендантський нагляд Нурі не дозволили поїхати на навчання. У 1969 році він повернувся до Криму, а з 1979 року мешкає у Мелітополі.

На відкриття виставки прибули представники різних національно-культурних товариств. Голова Асоціації національних меншин Запоріжжя Науфаль Хамдані та голова Запорізького центру татарської культури "Алтин Ай" Ряхіма Ахмерова привітали учасників свята.

Також на свято до Запоріжжя прибули артисти народного кримськотатарського ансамблю пісні і танцю "Гюзель-кирим" з ПК ім. Т.Г Шевченка (м. Мелітополь). Їхні яскраві танці запоріжці могли бачити на святах «Сабантуй» на площі ім. Маяковського, а тепер вони завітали до бібліотеки, щоб ознайомити її відвідувачів із народними танцями кримських татар.

Також прозвучали пісні у виконанні самодіяльних артистів. А далі відбулося невимушене спілкування з авторами картин.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн