Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реальний сектор економіки області – лідер в Україні

28 серпня 2007 - 16:18

Перш ніж презентувати підсумки комплексної оцінки соціально-економічного розвитку регіонів, за якими Запорізька область посідає лідируючі місця, Євген Червоненко звернув увагу журналістів на іншу тему. Останнім часом у сусідніх областях палають довготривалі пожежі. Не обійшло це лихо і наш регіон. Були займання на острові Хортиця, у Токмаку, селі Григорівка. Та завдяки цілодобовому чергуванню оперативного штабу облдержадміністрації, професійності особового складу обласного управління МНС вогнища вдавалося вчасно локалізувати. На переконання глави області, це є наочним свідченням ефективності роботи влади. Користуючись нагодою, він висловив подяку всім причетним до ліквідації стихії.

Повертаючись до головного інформаційного приводу, Євген Червоненко повідомив, що за результатами моніторингу соціально-економічних показників регіонів, який проводить Мінекономіки, наша область за 1 півріччя вийшла лідером за всіма групами показників. При цьому по групі „сфера реального сектору” обійняла перше місце. До неї входять такі показники як темп зростання промислової продукції, рівень оплати за спожиту електроенергію, природний газ, ріст валової продукції сільського господарства, частка інноваційно активних підприємств.

Якщо „матеріалізувати” ці фахові терміни, вони означатимуть реально вироблений продукт – двигуни „Мотор Січі”, метал „Запоріжсталі”, автомобілі „АвтоЗАЗу”, титанову губку ЗТМК, алюміній ЗАлКу, електроенергію Запорізької атомної та Дніпрогесу, вирощений нашими хліборобами урожай. Вся ця продукція є не лише предметом споживання, а й забезпечує поповнення бюджетів, реалізацію соціальних програм, гідну зарплатню працівникам.

Для розуміння масштабності рівня економічного спіху регіону Євген Червоненко навів наступні цифри.

Запорізька область за своїм індустріальним потенціалом належить до найбільш розвинутих регіонів країни. Індекс промислового виробництва за підсумками роботи у 2006 році до базового 1990 року склав 179,1% (по Україні - 100,8 %). У поточному році економіка області демонструє стабільно високі темпи зростання і значний "запас міцності", що є результатом політики облдержадміністрації, спрямованої на підвищення темпів росту у всіх основних галузях, здійснення комплексу дієвих заходів щодо вирішення нагальних проблем та забезпечення стабільного розвитку економіки.

За темпами промислового зростання (119,4 %) ми випереджаємо Дніпропетровску область - 109,2 %, Донецьку - 111,7 %, Луганську - 113,5 %, Харківську - 108,7 %.

При цьому реальний приріст виробництва у промисловості в 1,6 рази перевищує середній показник по Україні (11,8 %) і в 2,5 рази більше приросту за аналогічний період 2006 року (7,9 %).

За обсягом реалізованої промислової продукції, питома вага якої складає 8,5 % обсягу реалізації по Україні, область посідає 4 місце в країні, а у розрахунку на одного жителя - друге місце.

Позитивну динаміку економічного зростання визначили такі фактори як сприятлива кон'юнктура світового ринку і ріст цін на металопродукцію, збільшення обсягів експорту продукції машинобудування, підвищення внутрішнього попиту у зв'язку з модернізацією виробництв, а також забезпечення високих темпів росту доходів населення та інвестицій в основний капітал.

Приріст обсягів виробництва у промисловості найбільшою мірою визначає ріст виробництва у машинобудуванні (на 52 %), металургії (на 12 %), у харчовій промисловості (на 10 %).

При цьому є й стримуючий чинник - підвищення цін на енергоносії, особливо у металургії як найбільш енергоємному виробництві.

У кризовому стані опинилися виробники українського алюмінію. Можна сказати, що існує реальна загроза зупинки виробництва первинного алюмінію в Україні через відміну нормативних актів щодо застосування спеціальних тарифів.

Облдержадміністрація ініціювала ряд пропозицій з вирішення цього питання. Нами підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України, яким передбачається скидка на електроенергію для промислових підприємств до рівня роздрібних тарифів. На жаль, погодження цього документа призупинено на рівні НКРЕ.

Крім цього на нині ведеться робота по укладанню прямих договірних відносин безпосередньо між Запорізьким алюмінієвим комбінатом і Запорізькою АЕС. Вирішення цього питання дозволить поновити виробництво первинного алюмінію і в повному обсязі використовувати виробничі потужності.

Одним з показників розвитку реального сектору є інноваційна діяльність підприємств. Цього року нею займалися 24 промислових підприємства, питома вага яких у загальній кількості промпідприємств складає 6,5 %.

З метою координації та моніторингу інноваційної діяльності в облдержадміністрації створюється база даних інноваційних проектів, до чого залучені не лише підприємства та установи, а й органи місцевого самоврядування.

Валова продукція сільського господарства області за січень-червень п.р. збільшилася на 18,1 %, що обумовлено, насамперед, високими темпами приросту виробництва у рослинництві – у 9,4 рази вище відповідного рівня 2006 року (найвищий приріст по Україні).

Збір ранніх зернових і зернобобових культур в області почався на 15 днів раніше, ніж минулого року і завершився вже 20 липня. У жорстких погодних умовах зібрано 1 млн. 303 тис. тонн зерна при середній урожайності 17,8 ц/га.

Загалом, за даними попереднього балансу, виробництва зерна в області очікується на рівні 1 млн. 320 тис. тонн, що повністю задовольняє потреби області у посівному матеріалі і продовольчому зерні.

На постійному контролі облдержадміністрації знаходиться питання реалізації зерна через акредитовані аграрні біржі.

З метою гарантованого забезпечення населення області хлібопродуктами в 2007/2008 маркетинговому році завершується робота по формуванню регіонального запасу продовольчого зерна в обсягах, передбачених Кабінетом Міністрів України (80 тис. тонн).

Досягненню позитивних результатів у сільському господарстві регіону сприяло значне покращення фінансування деяких державних та обласних Програм.

У поточному році державна підтримка агропромислового комплексу області складає 126,5 млн. грн. (на 43,4 % більше, ніж 2006 року). Станом на 20 серпня в область надійшло 83,7 млн. грн. або 66,1 % передбаченого на цей рік.

У рамках реалізації обласної Програми розвитку зернового господарства закладено виділення з обласного бюджету 2 млн. грн. на 20-ти відсоткову компенсацію вартості сільскогосподарської техніки. На сьогоднішній день в області придбано сельгосптехніку на суму 3,5 млн. грн.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 549-р сільгосппідприємства області на компенсацію збитків від посухи отримали фінансову допомогу у сумі 4 млн.178 тис. грн. (на умовах повернення).

Спостерігається покращення платіжної дисципліни у розрахунках за спожиті енергоносії.

За підсумками 1 півріччя рівень оплати за відпущену електроенергію грошима склав 101,7 % (на відповідну дату минулого року – 98,8 %).

Рівень розрахунків населення, бюджетних установ і організацій та підприємств теплокомуненерго за природний газ станом на 1 липня склав майже 85 % проти 80 % торік, що вище середньоукраїнського показника. При цьому повністю ліквідовано заборгованість населення за спожитий газ.

Облдержадміністрація постійно тримає на контролі ситуацію щодо розрахунків за енергоносії. На засіданнях комісії по погашенню заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу і штабу з підготовки до роботи комунальних підприємств в осінньо-зимовий період регулярно розглядається питання погашення заборгованості за спожиті електроенергію і природний газ.

Високі темпи економічного зростання забезпечують нарощування бюджетних надходжень (приріст у загальний фонд бюджетів усіх рівнів складає 34,8 %), підвищення заробітної плати (на 24,4 % більше, ніж за 1 півріччя 2006 року), рівень якої є одним з найвищих в Україні - 1270 грн.

„Коли я став губернатором, я зрозумів, наскільки до нашої, регіональної ситуації підходять слова творця китайських економічних реформ Ден Сяопіна: не важливо, якого кольору кішка, важливо, щоб вона мишей ловила”, - таким образним висловом завершив свій офіційний звіт про досягнення області Євген Червоненко.

- Причини такого потужного ривка регіону в економіці за останні два роки - не тільки у зростанні цін на метал та інших об'єктивних макроекономічних факторах. Вкотре повторю, що ще одна дуже важлива складова нашого спільного успіху - те, що нам вдалося згладити гостроту політичних конфліктів на регіональному рівні і знайти алгоритм взаємодії всіх гілок влади, спільно зайнятися реальною справою – соціально-економічним розвитком краю. Результат – показники, якими всі ми можемо щиро пишатися, - підбив підсумок глава області.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади