Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ситуація в світі не дає нам права „розхолоджуватися”

4 вересня 2007 - 15:55

Зірвана покрівля житлових будинків, побиті шибки в лікарнях, знеструмлені населені пункти, повалені дерева, які перешкоджають нормальному руху пішоходів та автотранспорту, і навіть загроза руйнування каскаду Дніпровських ГЕС. Все це наслідки прориву греблі на Кременчуцькому водосховищі та буревію, який цього ранку обрушився на нашу область. Така легенда першого дня триденних командно-штабних навчань територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту, що розпочалися сьогодні у приміщенні облдержадміністрації.

- Неспокійна ситуація в світі не дає нам права „розхолоджуватися”. Сьогоднішні навчання - це перевірка готовності нашої області, відповідних служб до можливого виникнення надзвичайних ситуацій. Сподіваюсь, що всі начальники служб продемонструють високий рівень підготовки, - наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний, розпочинаючи навчання.

За легендою першого етапу навчань, над Румунією сформувався циклон, що переміщається у східному напрямку зі швидкістю 30-35 м/с. Станом на 8.30 год. циклон досягнув території області та обрушився на населені пункти Веселівського, Михайлівського, Токмацького, Бердянського, Розівського, Пологівського районів. На цьому етапі навчань також відпрацьовуються дії у разі виникнення надзвичайної ситуації внаслідок прориву греблі Кременчуцького водосховища та загрози руйнування каскаду Дніпровських ГЕС з наступним катастрофічним затопленням області.

Згідно тактичного задуму, 4 вересня о 9.30 відбувається прорив Кременчуцького водосховища. Наступного дня о 5-й годині ранку хвиля досягне створу греблі Дніпровського водосховища та почнеться наповнення озера ім. Леніна до позначки 51,4 метра, що призведе до підтоплення населених пунктів Вільнянського та Запорізького районів. Через 3 години 40 хвилин рівень води у верхньому б'єфі греблі досягне позначки 53,02 метра, що призведе до перекидання греблі Дніпровської ГЕС. У зоні затоплення опиняться частина Запоріжжя, Василівський та Кам'янсько-Дніпровський райони. У регіоні катастрофічного підтоплення опиняться 127 403 жителі області.

На другому етапі (5 вересня, з 8.00 до 14.00) відбуватиметься відлагодження дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на хімічно-небезпечних об'єктах. Умовна ситуація: на складі казенного підприємства „Запорізький титаномагнієвий комбінат” через порушення технологічного процесу, під час перекачки рідкого хлору, трапилась розгерметизація цистерни, внаслідок чого в навколишнє середовище витекло 10 тонн хлору, постраждало 10 чоловік робочого персоналу.

У цей же день (з 14.30 до17.00) відбувається умовна надзвичайна ситуація на залізничній ст. Пологи. Згідно тактичного задуму, через порушення персоналом станції правил безпеки та порядку проведення маневрових робіт сталося зіткнення цистерн з дизельним паливом, що призвело до їх перевертання та розгерметизації однієї з ємностей, розпочався неконтрольований витік палива. На території станції виникла пожежа. Існує загроза виробничим приміщенням та житловим будинкам, розташованим поблизу місця пожежі. Відбувається неконтрольоване розповсюдження пожежі у бік двох житлових будинків, де мешкає 78 осіб (з них 5 осіб похилого віку, що не можуть самостійно пересуватись), та на інші потяги, складські й виробничі приміщення залізничної станції.

На третьому етапі навчань ( 6 вересня, з 10.00 до 17.00) відпрацьовуються дії у разі виникнення надзвичайної ситуації на ВАТ «Азмол» у м. Бердянськ. Також третій етап включає відпрацювання робіт з ліквідації наслідків погіршення епідемічної обстановки, пов'язаної з умовним занесенням вірусу високопатогенного грипу птахів до Бердянська та Кам'янсько-Дніпровського району.

До речі, загалом на території області діють 930 потенційно небезпечних об'єктів, з яких 59 - хімічно небезпечні.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів

Усиновлення дитини під час війни: що потрібно знати?

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл