Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У нас на місцях - конкретні справи замість політичних пристрастей

20 вересня 2007 - 10:21

Під час засідання виїзної колегії облдержадміністрації, що відбулося у Веселому, керівництво облдержадміністрації та Веселівського, Михайлівського та Мелітопольського районів підбили підсумки роботи у першому півріччі поточного року, обговорювали широкий спектр проблем соціально-економічного розвитку районів, зокрема, їх готовність до роботи в осінньо-зимовий період, окреслювали плани на майбутнє. У роботі виїзної колегії брали участь голова облдержадміністрації Євген Червоненко, його перший заступник Олександр Бережний, заступники голови ОДА Микола Фролов та Геннадій Фукс, керівник апарату-заступник голови ОДА Роман Дригинич.

Розробити презентаційні бізнес-плани розвитку районів, зорієнтовані на потенційних інвесторів, - таке завдання керівництву цих районів дав Євген Червоненко. Нагадаємо, що раніше аналогічне завдання губернатор ставив перед новопризначеним головою Токмацької райдержадміністрації Михайлом Хом'яком.

- Ви збираєтесь громадою у своєму районі та пишете план не для губернатора, а для себе та своїх дітей. Окрім вас, мабуть, ніхто краще не знає, що у вас є головним і де ви бачите перспективу, майбутнє району. Бо поки у вас немає реальної, покладеної на папір ідеї, до вас ніхто з інвесторів не прийде, - наголосив Євген Червоненко.

Торкаючись блоку гуманітарних питань, Микола Фролов наголосив, що для реалізації соціальних ініціатив Президента України, зокрема, щодо розвитку соціальної інфраструктури села райдержадміністраціям необхідно потурбуватись про щорічне виділення 3-4 осель (у кожному районі) для вчителів, медиків, працівників культури.

- Реалізація цієї ініціативи дозволить нам нарощувати кадровий потенціал, - наголосив посадовець. Також Микола Фролов нагадав про необхідність продовження роботи по підключенню 100% сільських шкіл до Інтернету та покращення їхньої матеріально-технічної бази. У цьому році з бюджетів усіх рівнів на ці цілі передбачено виділити 32,5 мільйонів гривень.

- Цей показник ніколи не мав місце у попередні роки, - констатував заступник голови ОДА. Посадовець звернув увагу голови Михайлівської райдержадміністрації Наталії Мостової на необхідність завершення робіт, пов'язаних з підготовкою до зими у школах сіл Плодородне та Тимошівка, керівництва Мелітопольського району – школи у селі Відродження. „Ми повинні забезпечити 100% підвіз вчителів та учнів до шкіл”, - виокремив одну з нагальних задач промовець. Враховуючи ненадходження коштів з державного бюджету на реалізацію програми „Шкільний автобус”, Микола Фролов закликав використовувати на придбання транспорту кошти місцевих бюджетів з залученням допомоги спонсорів. Таким шляхом пішли Вільнянський, Токмацький та Пологівський райони, які в 2006 році придбали 6 автобусів. Посадовець виокремив ще одну з нагальних проблем – легалізація заробітної платні в районах. Так, її середній розмір в Михайлівському, Мелітопольському та Веселівському районах складає 799-804 гривні при середній по області - 1300 гривень. Це може свідчити, що до 30% зарплатні знаходиться в тіні, наголосив Микола Фролов.

Керівник апарату Мелітопольскої райдержадміністрації Дмитро Хлистун доповів, що за 8 місяців поточного року прибуткова частина бюджету району виконана на 114,7%, на ліквідацію наслідків вибухів під Новобогданівкою з державного бюджету цього року район отримають 24 мільйони гривень.

Олександр Бережний наголосив, що треба чітко слідкувати за ефективним використанням цих коштів, щоб кожна копійка потрапила до дійсно постраждалих жителів району.

Серед здобутків Михайлівського району голова РДА Наталія Мостова назвала проведення ревізії землі, спрямованої на детінізацію цього ринку. Завдяки цьому від оренди землі до місцевого бюджету в поточному році додатково надійшло 300 тисяч гривень. Серед територій області Михайлівський район є лідером з газифікації. Торік тут газифіковано 13 населених пунктів. Цього року заплановано завершити газифікацію всіх 8 сільських та 2 селищних рад району.

Та Михайлівський район єдиний в області, де збитки перевищують прибутки, існує низький рівень сплати населенням за комунальні послуги, зазначила начальник Головного управління економіки ОДА Елла Слепян. Тож керівництву району ще є над чим працювати.

- Сьогодні дуже важливо на конкурентній основі продавати право на оренду землі, - вказав на резерв з наповнення місцевих бюджетів Геннадій Фукс. Посадовець підкреслив, що в першу чергу це стосується Мелітопольського району, який знаходиться на шляху пожвавленої траси.

- Тому Мелітопольському району треба розраховувати передусім на свою роботу, а не на субвенцію держбюджету, - підкреслив заступник голови ОДА.

Торкаючись питання газифікації, Геннадій Фукс зазначив, що команда губернатора добилася від Києва збільшення цьогорічного бюджету на газифікацію у понад вісім разів – з 8 до 44 мільйонів гривень. Для порівняння: у 2006 році на ці цілі з бюджетів усіх рівнів області було виділено 22 мільйони гривень.

Враховуючи постійно зростаючі ціни на газ, голова ОДА Євген Червоненко поставив перед керівництвом районів також завдання активізувати роботу з енергозбереження, вивчити можливість більш широкого використання для опалення електроенергії, яка на відміну від газу виробляється в Україні.

- Поки в Києві не вщухають політичні пристрасті, ми займаємось конкретними справами. Хто хоче працювати - шукає можливості, хто не хоче – шукає виправдання. У нашій команді працюватимуть ті, хто шукає можливості покращення життя наших громадян, - наголосив керівник області.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»