Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Жінки – депутати Запорізької області почали навчатися європейському досвіду

25 вересня 2007 - 15:15

У семінарах взяли участь 40 депутатів усіх рівнів. Під час семінару експерти ОБСЄ розповіли учасникам про проект «Гендерна рівність – основа демократичного суспільства», про заходи, що відбуватимуться в рамках проекту. За словами організаторів семінару в майбутньому планується глибоке навчання жінок-депутатів всім навичкам, що необхідні зараз народному обранцю. А це і економіка, бюджетне планування, ораторська майстерність, вміння спілкуватися зі ЗМІ та багато іншого. Всі дисципліни будуть викладатися сертифікованими експертами Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, депутатами Європарламенту, депутатами місцевих рад країн Євросоюзу. Мета цього навчання – підвищити професійний рівень жінок-депутатів, щоб вони гідно та професійно служили інтересам своєї громади. Громада має зрозуміти, що жінки у раді – це не виключення з правил, а запорука соціальної стабільності регіону. Бо ніхто так гостро не відчуває всі соціально-економічні проблеми, як жінки. І учасники семінару підтвердили цю тезу. Як можуть чоловіки – депутати вирішувати проблеми пологових будинків, догляду за дітьми, шкільної і дошкільної освіти без залучення жінок? Це все одно, що змусити директора аптеки провести хірургічну операцію. З одного боку, у нього теж диплом лікаря, проте він ніколи цим не займався. Отже і результат такого експерименту був би дуже невтішним. Більш того, треба пам‘ятати, що в Україні на сьогодні 54% жінок. І це дуже несправедливо, що в органах влади, Верховній раді та місцевих радах їх присутність становить від 5 до 15%. Якщо Україна декларує, що вона є демократичною державою, то українська влада в жодному разі не повинна відсторонювати жінок від процесу прийняття важливих для держави рішень.

Якщо більш уважно придивитися до проблеми жінок у владі, то з”ясується, що майже у всіх державних установах працює дуже багато жінок. Саме на них припадає найбільше роботи. Проте всі посади, які займають жінки у владі, є не керівними, а виконавчими. Отже, коли ви бачите, як високий керівник, як правило чоловічої статі, звітує про діяльність тієї чи іншою державної установи, знайте, що 80% цієї роботи було зроблено саме жінками.

Тому мета проекту «Гендерна рівність – основа демократичного суспільства» - дати можливість всім жінкам, хто має сили йти в політику або продовжувати у ній працювати, довести суспільству, що немає різниці, якої ти статі. Головне – це професійний підхід до справи, глибоке розуміння суспільних проблем та щире бажання працювати на благо народу.

 

Денис П‘ятигорець,
регіональний виконавець програм ОБСЄ

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні