Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Чому дорожчає олія?

8 жовтня 2007 - 12:05

За даними державної інспекції з контролю за цінами у Запорізькій області цінова ситуація на споживчому ринку олії у всіх регіонах України впродовж серпня – вересня цього року характеризувалася високими (3,3% – 7,6% щодекадно) темпами зростання роздрібних цін.

Зростання роздрібних цін на олію по Україні станом на 20 вересня цього року порівняно з початком року становило 33,3%. Це пояснюється збільшенням закупівельних цін на насіння соняшника, які становлять на позабіржовому ринку 2350 – 2500 грн. за 1 тонну проти 1100 грн/т у відповідному періоді минулого року (зростання у 2,1 – 2,3 рази). На цю ситуацію мало безпосередній вплив очікуване зниження валового збору соняшника урожаю 2007 року до рівня 3,8 – 4,0 млн. тонн проти 5,3 млн. тонн у минулому році. Таке зменшення відбувається вперше за останні 6 років і викликане, в першу чергу, несприятливими погодними умовами та посухою.

Негативні наслідки посухи щодо очікуваної врожайності насіння соняшника в Запорізькій області значно вагоміші, прогнозується зниження валового збору на 293,8 тис. тонн (або 36,7%) менше, ніж у минулому році.

Олійно-жировий комплекс регіону представлений масложиркомбінатом та трьома олійноекстракціонними заводами, з яких Пологівський – один з найпотужніших в Європі. Середньорічні обсяги виробництва олії за 2004 – 2006 роки становить 317,3 тис. тонн.

Зростання цін на насіння соняшника призвело, в свою чергу, до росту оптово-відпускних та роздрібних цін на олію. За період з серпня по вересень 2007 року відпускна ціна на олію «Славія» рафінована зросла на 56,4% з 4,89 грн./л до 7,65 грн./л.

Середня роздрібна ціна по області за зазначений період зросла на 40,8% з 5,85 грн./л до 8,24 грн./л з основної причини – підвищення виробниками оптових цін, при цьому середній рівень торговельної надбавки залишився без змін.

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 26.07.2007 № 263 затверджено граничну торговельну надбавку на олію соняшникову в розмірі 14% до оптово-відпускної ціни виробника.

На виконання вимог розпорядження голови облдержадміністрації фахівцями Держцінінспекції в Запорізькій області за серпень – вересень поточного року перевірено 108 підприємств торгівлі, з яких в 51 або 47,2% встановлено порушення порядку формування роздрібних цін на олію. Підприємствами-порушниками роздрібні ціни на олію формувались з застосуванням торговельних надбавок 18% - 25% замість граничного рівня 14% оптової ціни виробника. За матеріалами перевірок застосовано економічні санкції на загальну суму 1333,11 грн., на одну посадову особу накладено адмінштраф у сумі 85 грн.

Держцінінспекцією продовжується контрольна робота щодо відстеження цінової ситуації на ринку олії та дотримання порядку формування та застосування роздрібних цін на основні продовольчі товари.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.