Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Влада має бути відкритою для всіх»

27 лютого 2017 - 14:59

На цьому голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив під час свого публічного звіту перед громадськістю області.

Як повідомив очільник регіону, в 2016 році до державного бюджету надійшло 8 мільярдів 937 мільйонів 900 тисяч гривень доходів, що у порівнянні з 2015 роком більше на 35,1% або на 2 мільярди 323 мільйони 200 тисяч гривень. Причому доходи місцевих бюджетів області склали 8 мільярдів 677 мільйонів 900 тисяч гривень, хоча планувалося сума на 1 мільярд 394 мільйони 300 тисяч менше. Місцеві бюджети регіону досягли збільшення на 64,9% або на 891,4 мільйона гривень, а об’єднані громади показали зростання бюджету розвитку у 2,9 разу або на 15 мільйонів 400 тисяч гривень.

Для забезпечення стабільної роботи промислових підприємств області, збереження їх трудового потенціалу, підвищення конкурентоспроможності продукції місцевих виробників облдержадміністрацією було запроваджено моніторинг основних показників фінансово-економічного стану стратегічних підприємств, а також активне лобіювання вирішення центральними органами виконавчої влади проблемних питань, які стримують розвиток підприємств і негативно впливають на соціально-економічний розвиток.

- У підсумку  загальний обсяг реалізованої промислової продукції за 2016 рік склав 143 мільярди 200 мільйонів гривень або 8,1% обсягу реалізації по Україні. Це 4 місце серед регіонів країни. Крім цього, уповільнення темпів скорочення промислового виробництва в 2016 році склало 3,3%, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За словами глави регіону, один із ключових факторів розвитку регіону - промисловість. Після двох років простою ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» запустив у роботу цех з виплавки алюмінієвої катанки.  ПАТ «АЗМОЛ» нарешті знайшов інвестора, що дозволило не тільки запровадити заходи щодо відновлення виробництва, а й повністю погасити борги із виплати зарплатні в сумі 24 мільйони 200 тисяч гривень.

АТ  «Мотор Січ» вклав 1 мільярд 487,1 мільйона гривень у технічне переобладнання виробництва та впровадження новітніх технологій. Авіаційний ремонтний завод «МІГремонт» проводив дослідно-конструкторські роботи з модернізації літаків Су-25 і готує нову концепцію модернізації літаків Су-25, Су-27А.

Для наведення ладу в земельному питанні в Запорізькій області була започаткована перша та єдина в Україні програма «Врожай». За даними районних робочих груп на місцях ми маємо такі її результати: обстежено 1 мільйон 972 тисячі гектарів; факти використання земель сільськогосподарського призначення без документів установлено стосовно 50,8 тисячі гектар; землі, які не використовуються, становлять  116 тисяч гектарів. Крім цього, в результаті «Врожаю» для 10 600 працівників вирішено питання легалізації зарплатні і збільшення її мінімального розміру. А додаткові надходження від плати за землю до місцевих бюджетів склали 4,1 мільйона гривень.

- Окремо серед досягнень хочу відзначити початок будівництва елеватора «НІБУЛОН» загальною ємністю 100 тисяч тонн у с. Біленьке Запорізького району. Інвестиція в цей об’єкт складає 450 мільйонів гривень, введення в дію  планується у травні  цього року, - повідомив Костянтин Бриль.

У 2016 було реконструйовано та введено в експлуатацію: чотири свинокомплекси на племзаводі «Степний» Кам’янсько- Дніпровського району та у ТОВ «Лідер» Новомиколаївського району; пташник у ПАТ «Відрадненське» Запорізького району і дві сімейні молочні міні-ферми у Токмацькому районі.

Якщо рахувати Топ-5 досягнень 2016 року в сільському господарстві, в Запорізькій області можна виділити:

1. Рекордні показники збору врожаю зернових;

2. Урожай соняшника вивів область до четвірки регіонів-лідерів;

3. За обсягом виробництва соняшникової олії ми посіли 2 місце по Україні;

4. Виробництво яєць –7 місце в державі;

5. Придбано 413 одиниць сільськогосподарської техніки

Загалом виробництво валової продукції сільського господарства за 2016 рік  склало 9 мільярдів 900 мільйонів  гривень. А це 13 місце серед регіонів України.

Одним із наболілих питань минулого року стали проблеми ВАТ «Запоріжжяобленерго». Була проведена низка нарад щодо погашення заборгованості підприємств ЖКГ та промисловості перед «Обленерго». В результаті НКРЕ КП прийняло рішення щодо відновлення нормативу відрахування коштів на поточний рахунок підприємства для можливості здійснення ліцензованої діяльності та виплати зарплатні. А заборгованість споживачів зменшилась на 1,2 мільйона гривень.

- У 2016 в області введено в експлуатацію 16 котелень на альтернативному паливі. Об'єкти відновлюваної енергетики виробили 861,6 мільйона кіловат/годин електроенергії. Лише Ботієвська вітроелектростанція дала 608,4 мільйона кіловат/годин. Хочу наголосити, що ми активно працюємо в цьому напрямку і в поточному році - «Вінд Пауер» підтвердило намір будувати ще одну вітрову станцію в Приморському районі. Її потужність  - 200 МВт, обсяг інвестицій - 350 мільйонів доларів, реалізувати проект планується до 2020 року, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Минулого року Запорізький регіон одним із перших у державі створив «Агенцію регіонального розвитку Запорізької області», якій було доручено координацію інвестиційної діяльності та залучення інвестицій у проекти розвитку територій. І вона довела свою активність та важливість. Серед найвищих досягнень - договір про створення Німецько-української інженерної палати, створення інтерактивних карт та проведення міжнародного інвестиційного форуму «InCo Forum Integation & Cooperation». Саме запоріжці одними з перших в Україні створили власний Інвестиційний паспорт.

У підсумку регіон посів:  9 місце по залученню прямих іноземних інвестицій; 5 місце - за обсягами експорту товарів;  3 місце – за обсягами сальдо зовнішньої торгівлі товарами.

Окремо Костянтин Бриль зупинився на ремонті доріг. Так, минулого року було відремонтовано 1 мільйон 65 тисяч кв. м доріг комунальної власності. Наприклад, у Мелітополі кардинально оновили північний в'їзд до міста:  покладено 142 квадратних метри плитки, встановлено 33,5 погонних метра бордюрів, облаштовано підсвічування, оновлено дизайн та проведено капітальний ремонт зупинкового комплексу. Не менш важливо і те, що на державному рівні вдалося довести реальну потребу в мостах у обласному центрі. Тож у 2016 будівництво автомагістралі через р. Дніпро в м. Запоріжжі було відновлено. Наприкінці року підрядники вже виконали два етапи насування  168 метрів прогонової будови через р. Старий Дніпро.

- Не менш важливе й оновлення головних повітряних воріт регіону. Нині проведення необхідних експертиз - на завершальній стадії. Всі зауваження та недоліки, зазначені в експертизі, були усунуті. Оновлений термінал буде займати 12 тисяч квадратних метрів і розрахований на 600 чоловік на годину. Термінал - одна з умов, аби залучити нових авіаперевізників. У 2016 ми відкрили нові рейси: Запоріжжя-Мінськ та Запоріжжя-Стамбул, - повідомив  Костянтин Бриль.

Для розвитку бізнесу минулого року з обласного бюджету було профінансовано 531,3 тисячі гривень. Створено два бізнес-інкубатори. Важливі як для бізнесу так і для фізичних осіб Центри надання адмінпослуг – торік  відкрито шість нових і загалом в області їх уже 31. В 2016 тут опрацьовано 182 тисячі звернень та надано 166 тисяч 200 адміністративних послуг.

- Розуміючи, що людям потрібна допомога, держава активно реалізує програму надання субсидій. За минулий рік 45% жителів області звернулися за отриманням субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Активну роботу проводимо з нашими захисниками - учасниками АТО та їх сім’ями. В 2016 було видано майже 3 тисячі дозволів на виділення земельних ділянок учасникам АТО та сім’ям загиблих військовослужбовців; 574 тисячі гривень витрачено на придбання житла для інваліда-учасника АТО; ще майже 6 мільйонів гривень – на грошову компенсацію за придбання п’яти  квартир, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 Важливим є надання матеріальної допомоги захисникам України, а також їх оздоровлення, відпочинок та інша підтримка. Минулого року більше 2 мільйонів гривень було виділено на оздоровчу реабілітацію ветеранів війни, дітей війни, інвалідів та учасників АТО. 4,5 тисячі осіб прихистив Центр відпочинку для військовослужбовців «Солдатський привал».

Обов'язок влади - дбати про людей. У 2016 з обласного бюджету було профінансовано 82 мільйони гривень на виконання медичних програм та заходів. Було придбано 9 швидких для Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Також оновлено диспетчерську Центру, адже Запорізька область одна з перших запровадила нову систему надання екстреної допомоги. Вона дозволить покращити логістику та скоротити час приїзду швидкої на виклик.

Починаючи з дитсадків, яких у нашій області 523, діти забезпечені освітою та навчанням. Минулого року була розширена мережа існуючих закладів, а також збудовано чотири нових дитсадки. Також було створено чотири опорних навчальних заклади та вісім філій. 76 шкіл у 2016-му отримали майже тисячу комп'ютерів від Китаю. Було придбано 20 шкільних автобусів. У 240 школах та дитсадках регіону відремонтовано інженерні мережі; покрівлі – в 95 закладах; встановлено 3 154 одиниці металопластикових вікон. У 10 школах котли опалення замінено на  енергоефективні, а ще в трьох  перейшли на газозаміщення.

- Не можу не згадати про пілотний проект з упровадження інклюзивної освіти. Наш регіон став першим в Україні з реалізації цієї програми. Ми маємо 78 інклюзивних класів у 47 загальноосвітніх навчальних закладах. А в інклюзивній гімназії «Престиж», що в Запорізькому районі,  створено першу в Україні Медіатеку, - зазначив голова облдержадміністрації.

Не оминув увагою очільник регіону і роботу соціальних служб. Так, у 2106 вони провели 1 766 профілактичних рейдів, під час яких виявлено 1 393 дитини, що перебували у стані бездоглядності, 579 дітей вилучено з небезпечного середовища; 108 сиріт  були всиновлені. В рамках обласної Програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, було виділено  741тисячу гривень і для 11 дітей-сиріт придбано п’ять  квартир  та чотири будинки.

Не менша увага приділяється і студентам. У звітному році були створені сектори працевлаштування в кожному вищому навчальному закладі області, робоче місце отримали 400 осіб.

У сфері культури минулого року були відновлені 139 об’єктів. Капітальні та поточні ремонти здійснено на загальну суму 19,1 мільйона гривень, що в п’ять  разів більше, ніж у 2015 році. Туристичний збір нашого регіону на 17% більший ніж 2015, а це 970 тисяч гривень. Забезпечено проведення понад 20 міжнародних, всеукраїнських, обласних фестивальних заходів.

Чимало результатів у сфері ЖКГ та будівництва. Серед них: об’єкти водопостачання в 11 населених пунктах, якісне водопостачання для 17 тисяч населення Вільнянського та Новомиколаївського районів; будівництво та реконструкція мереж теплопостачання; добудова газопроводу в 10 селах Приазовського району, будівництво та реконструкція об’єктів соціально-культурного призначення.

Крім того, у 2016 році завершені роботи на таких об’єктах:

  • полігон твердих побутових відходів у с. Велика Білозерка;
  • будівництво артезіанської свердловини та водонапірної башти в с. Верхня Криниця Василівського району;
  • будівництво каналізаційних мереж і споруд на них у смт Новомиколаївка;
  • реконструкція насосної станції 2-го підйому в Розівці;
  • реконструкція каналізаційних мереж і споруд на них у Чернігівці;
  • реконструкція будівлі поліклініки Якимівської ЦРЛ та лікувального корпусу Чернігівської ЦРЛ.

Окремо Костянтин Бриль виділив те, що Запорізька область посіла 2 місце в Україні за кількістю створених протягом року ОСББ!

Запоріжці одні з найкращих у питанні реалізації реформи децентралізації, що була проголошена Президентом України Петром Порошенком. Так, на карті області існують уже 24 об’єднані територіальні громади. Причому в 2016, в результаті об’єднання 73 місцевих рад, було утворено 18 нових громад, тобто втричі більше ніж за попередній рік. 6 громад, створених у 2015, отримали субвенцію з держбюджету на формування інфраструктури об’єднаних громад у сумі 46 мільйонів 553 тисячі гривень, а з обласного бюджету виділено кошти у розмірі 5 мільйонів гривень.

- Задля активізації й упорядкування роботи щодо упередження та протидії корупції в місцевих органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування при Запорізькій облдержадміністрації створено Антикорупційну комісію. У 2016 році до правоохоронних органів направлено більше 70 повідомлень про злочини. За матеріалами комісії на хабарах затримано низку чиновників. Ведуться досудові розслідування за статтями «державна зрада» і «диверсія» на Запорізькій АЕС. Розкрито діяльність злочинних угрупувань в Енергодарі, - повідомив  Костянтин Бриль.

За словами очільника регіону,  вагомою є допомога військовим частинам і результати діяльності Фонду оборони. На виконання Указу Президента України «Про шефську допомогу» в 2016 була надана допомога 11 з’єднанням і військовим частинам у грошовому виразі на суму 11,2 мільйона гривень, а також іншим 24 військовим частинам, що розташовані на території області, на суму більше 13 мільйонів гривень. Ці кошти витрачаються на потреби наших захисників. Так, у с. Обільне Мелітопольського району відкрито перше в області мобільне містечко, що складається з двох житлових модулів, розрахованих на 32 місця кожен. За підтримки Фонду збудовано лазню на території частини 3029, проведено ремонтні роботи близько 30 одиниць автотранспорту військових частин та багато іншого.

- Минулого року особисто вручив нагороди тим, хто вів боротьбу зі злочинністю в регіоні. В 2016 було ліквідовано три організованих злочинних угрупування загальною чисельністю 16 осіб, які скоїли понад 25 розбійних нападів на ювелірні крамниці, банківські установи, інкасаторів та приватні будинки громадян. Також було завершено кримінальні провадження стосовно двох організованих злочинних груп, якими скоєно 33 кримінальних правопорушення, зокрема 25 тяжких та особливо тяжких, - наголосив Костянтин Бриль.

З метою недопущення проникнення на територію області провокаторів та ввезення збої і боєприпасів було організовано несення служби на 25 посилених блокпостах, де було вилучено 242 одиниці різноманітних видів зброї та 1 153 набої різного калібру. З обласного бюджету було профінансовано розвиток матеріально-технічної бази тих, хто стоїть на кордонах та не пускає ворога в наші домівки.

Наостанок Костянтин Бриль  відповів на запитання представників громадськості регіону та подякував присутнім за співпрацю.

- Кожен напрямок розвитку нашої області - це спільна робота команди обласної влади, депутатів усіх рівнів та самих запоріжців. Влада має бути відкритою для всіх. Упевнений: крок за кроком ми й далі будуватимемо наше майбутнє, аби наша земля була квітучою та затишною для нас та наших дітей, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби