Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Число об’єднаних територіальних громад у регіоні зросло до 25

27 лютого 2017 - 16:30

Про це повідомила заступник голови-керівник апарату обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко під час навчального семінару, який відбувся в рамках Дня об’єднаних територіальних громад.

У заході взяли участь директор Запорізького відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олександр Свистун, виконавчий директор асоціації органів місцевого самоврядування «Регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад Запорізької області» Аліса Макаріхіна, профільні  фахівці облдержадміністрації. 

Учасники розглянули питання проектного менеджменту в об’єднаних територіальних громадах, публічних фінансів та прозорості і відкритості органів місцевого самоврядування.

За словами Зінаїди Бойко, гарною подією на минулому тижні стало створення у Василівському району першої об’єднаної територіальної громади, яка стала 25-ю у списку вже діючих у  регіоні.

- Тож наша реформа продовжується.  Важливо, що вона дає змогу кожній, навіть невеликій громаді, долучитися до розбудови країни в цілому і відчути відповідальність за свою долю. Сьогодні мені  приємно зустрітися з вами, адже нас об’єднує спільна робота. Раніше ми з вами вже домовилися зустрічатися щомісяця, аби озвучувати та узгоджувати всі поточні питання, що виникають в обох сторін, - зазначила посадовець.

Так, одним із нагальних завдань для областей наразі  є отримання субвенцій. Тож на заході детально було розглянуто порядок та умови її надання з державної скарбниці місцевим бюджетам.

 Як повідомила заступник начальника відділу планування та забудови населених пунктів Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олеся Пасько,  в 2016 році у рамках державної фінансової підтримки розвитку об’єднаних територіальних громад з держбюджету місцевим бюджетам ОТГ на розвиток інфраструктури було надано субвенцію в розмірі 1 млрд. грн.

 Кошти розподілено між 159 громадами за чіткою формулою: в залежності від кількості сільського населення і площі  - від 957 тис. грн. для найменшої громади до 23,2 млн. грн. – для найбільшої.

Громади  Запорізької області отримали субвенцію на формування інфраструктури у сумі понад 46,5 млн. грн., це 4,6 % від загального обсягу субвенції по Україні (1 млрд. грн. на 159 ОТГ). У регіоні найменша сума субвенції склала  майже 6,4 млн. грн. (Смирновська ОТГ), найбільша – понад 9,6 млн. грн. (Берестівська ОТГ).

Завдяки отриманим коштам територіальні громади реалізували 87 проектів на загальну суму майже 45 млн. грн., що складає 96,5 % від наданої суми.

За словами Олесі Пасько, на сьогодні у громадах виконано капітальний ремонт доріг, будинків культури, дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, будівель центрів надання адміністративних послуг; а також газифікацію, реконструкцію вуличного освітлення, систем водопостачання; будівництво тротуарних доріжок; крім цього придбано спеціальну техніку комунального призначення, шкільних автобусів, транспортних засобів для лікарів тощо.

У рамках семінару спеціалісти структурних підрозділів облдержадміністрації проконсультували представників об’єднаних територіальних громад з проблемних питань за відповідними напрямами.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей