Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

До уваги зацікавлених осіб!

Щодо програми ЄС «Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу» (COSME) (2014-2020)

18 квітня 2017 - 14:55

Інформація
щодо програми ЄС «Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу» (COSME) (2014-2020)»

 

COSME – це набір тематичних проектів та програм на період з 2014 по 2020 роки із загальним бюджетом 2,3 млрд євро. Перелік програм, що визначаються Європейською комісією, щороку змінюється та викладається в окремому документі – Робочій програмі.

Україна стала восьмою країною поза Євросоюзом, яка приєдналася до COSME, а крім нас сюди входять Чорногорія, Македонія, Молдова, Туреччина, Албанія, Сербія і Вірменія.

 

Які можливості це відкриває для українського МСП?

Доступна для України Робоча програма на 2017-й рік складається із 22 підпрограм, які класифіковано за трьома напрямками:

 - полегшення виходу на зовнішні ринки;

 - поліпшення умов для конкурентоспроможності;

 - формування культури ведення бізнесу.

У відповідних розділах Робочої програми міститься перелік із детальним описом підпрограм, їх цілями та завданнями, що фінансуються коштом COSME, а також очікуваними результатами, виділеним бюджетом та строками подачі проектів.

Серед цих програм, наприклад: Європейська мережа підприємств EEN, Еразмус для молодих підприємців, Інтернаціоналізація кластерів МСП, Розвиток туризму, Полегшення доступу до державних закупівель та багато інших.

Робоча програма COSME на поточний рік, а також строки подачі заявок доступні тут: http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/21624.

Більше про програму COSME можна дізнатися на веб-сторінці Європейського виконавчого агентства з МСП (http://ec.europa.eu/easme/).

 

Хто має право брати участь у програмах COSME та коли вона почне працювати?

Український малий та середній бізнес, громадські організації, установи, агентства регіонального розвитку, освітні заклади. Будь-які українські бізнес-асоціації, профспілки, кластери, органи державної влади, отримують можливість і право брати участь в проектах COSME. Окремі вимоги до учасників прописані у спеціальних критеріях для кожної з підпрограм.

Що може дати українському бізнесу COSME?

Консультації. Згідно з планом, в 2017-м ЄС має намір виділити 62 млн євро для роботи і розширення Європейської мережі підприємств (ENN), а також організацій, які виступають її контактними пунктами в різних країнах. Бізнес отримує можливість зареєструватися в базі компаній ENN і щодня бачити інформацію про потенційних партнерів. А в ENN зареєстровано понад 2,5 млн компаній. Вхідні в ENN організації, в свою чергу, будуть безкоштовно консультувати підприємців за законодавством ЄС, регуляторної політики на ринках, доступу до фінансування, захисту інтелектуальних прав, і навіть в деяких випадках допомагати шукати інвесторів для виведення на ринки нових технологічних продуктів. Поки в Україні 10 організацій, які входять в ENN.

Бізнес по-обміну. Українські підприємці також зможуть взяти участь в програмі Erasmus, на фінансування якої в 2017-м Євросоюз має намір витратити 8,68 млн євро. Бізнесмени-щасливчики, які тільки відкрили своє підприємство, зможуть з обміну потрапити в успішну компанію і повчитися там, як правильно вести свою справу. Програма також передбачає підтримку досліджень і розробок компаній-учасниць Erasmus.

Навчання: Чималу увагу в рамках COSME в поточному році ЄС має намір приділити навчанню підприємців. На тренінги, інкубатори і допомогу у виході на нові ринки для малих і середніх легких промисловців передбачено 800 тис. Євро, а для креативного бізнесу, зокрема дизайн-компаній, – ще 2,6 млн євро. На коучинг жінок-підприємниць в рамках програми в поточному році готові витратити 1,4 млн євро, а на розробку нових програм навчання і підходів до підвищення кваліфікації промисловців, виробників одягу, туристичних і оборонних компаній – 4 млн євро. Крім того, для МСБ в поточному році будуть аналізувати сучасні технології і ефект від застосування мобільних і хмарних технологій, використання соціальних мереж, аналізу більший даних. На це ЄС виділив ще 1,8 млн євро.

Всього в 2017-м Євросоюз профінансує програми COSME, до яких Україна має доступ, на 117 млн євро. Ще 223 млн євро виділено на покращення умов доступу МСБ до фінансів, до яких у нас поки доступу немає.

Для того, щоб взяти участь у будь-якому конкурсі в рамках проекту COSME, необхідно здійснити такі покрокові дії:

1) Зайдіть на сайт (https://ec.europa.eu/easme/en/cosme) та оберіть потрібний вам конкурс. Інформація постійно оновлюється, тому просимо слідкувати за оголошеннями на сайті.

2) Переконайтесь у тому, що кінцевий строк подачі заявки ще не настав та ваша організація відповідає критеріям конкурсу.

3) Уважно прочитайте опис та умови конкурсу та завантажте для заповнення форми, які мають знаходитися нижче під описом конкурсу. Подача проектної пропозиції здійснюється лише онлайн.

4) Якщо у вас виникнуть запитання з приводу заповнення форм, ви можете звернутися за консультацією до контактного центру EEN.

5) Звертаємо вашу увагу на те, що заповнення форм для будь-якого конкурсу в рамках COSME має бути виключно англійською мовою.

Оцінка та оголошення результатів конкурсів здійснюється Єврокомісією.

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя