Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

До уваги зацікавлених осіб!

Протокол від 12 квітня 2017 року за результатами семінару з питань дотримання законодавства у сфері праці

21 квітня 2017 - 09:12

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖУЮ                                                                    

 

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації

 

_________________З.М. Бойко

«__»_____________ 2017 року

 

ПРОТОКОЛ

від 12 квітня 2017 року

за результатами семінару з питань дотримання законодавства у сфері праці (далі – семінар)

12.04.2017

м. Запоріжжя

Семінар проводить заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Бойко Зінаїда Михайлівна.

На засіданні присутні майже понад 100 представників бізнесу області (список додається).

Запрошені: Полякова Ірина Борисівна – заступник начальника Головного управління Держпраці у Запорізькій області, Трещук Юлія Федорівна – головний державний інспектор Головного управління Держпраці у Запорізькій області, Церетелі Лариса Григорівна – голова громадської організації «Центр медіації та екаунтінгу «Точка зору», Бессонова Олена Юріївна – головний державний ревізор-інспектор Головного управління ДФС в Запорізькій області, Страхова Лариса Іванівна – завідувач сектору адміністрування єдиного внеску Головного управління ДФС в Запорізькій області, Кравцов Олексій Іванович – заступник начальника управління-начальник відділу управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про порядок оформлення найманих працівників.

Доповідач: Трещук Юлія Федорівна – головний державний інспектор Головного управління Держпраці у Запорізькій області

Співдоповідач: Церетелі Лариса Григорівна – голова громадської організації «Центр медіації та екаунтінгу «Точка зору»

 

2. Про вимоги Державної служби України з питань праці щодо оформлення кадрової документації (обов'язковість для працедавців різних організаційно-правових форм, склад, оформлення змін, термін збереження, трудовий договір і договір цивільного характеру, оформлення неповного робочого часу, відпустки без збереження заробітної плати т.і.).

Доповідач: Трещук Юлія Федорівна – головний державний інспектор Головного управління Держпраці у Запорізькій області

3. Про обов’язковість застосування колективних договорів. Порядок їх укладання.

Доповідач: Трещук Юлія Федорівна – головний державний інспектор Головного управління Держпраці у Запорізькій області

 

4. Про законодавство про працю та відповідальність за його порушення.

Доповідач: Церетелі Лариса Григорівна – голова громадської організації «Центр медіації та екаунтінгу «Точка зору»

 

5. Про порядок проведення перевірок суб’єктів підприємницької діяльності з дотримання законодавства з питань праці.

Доповідач: Полякова Ірина Борисівна – заступник начальника Головного управління Держпраці у Запорізькій області

 

6. Обговорення.

 

З питання першого слухали:

Трещук Юлію Федорівну – головного державного інспектора Головного управління Держпраці у Запорізькій області, з інформацією про порядок оформлення найманих працівників. Повідомила, що відповідно до ст. 3 Кодексу законів про працю України законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності виду діяльності і галузевої належності, які працюють за трудовим договором.

Поінформувала присутніх на семінарі про визначення поняття «трудовий договір», його форми, гарантії при укладенні/зміні/припиненні, строки такого договору та порядок його укладення, а також про режим та графік роботи організацій тощо.

Відзначила необхідність інформування працівника про шкідливі умови праці та про можливість їх негативного впливу на здоров’я, у разі їх наявності.

 

Церетелі Ларису Григорівну – голову Громадської організації «Центр медіації та екаунтінгу «Точка зору», яка довела до відома учасників семінару, що трудовий договір з фізичною особою укладається в письмовому виді. Наголосила, що можна використовувати встановлену форму, затверджену наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 № 260, виключивши дані про центр зайнятості та рядки, які раніше заповнював співробітник центру зайнятості. За необхідністю можна додати в договір певні пункти, які не будуть погіршувати становище працівника.

Трудовий договір вважається укладеним тільки після того, як його підписали роботодавець і працівник, а також видано наказ (розпорядження) про прийняття на роботу.

 

З питання другого слухали:

Трещук Юлію Федорівну – головного державного інспектора Головного управління Держпраці у Запорізькій області, з інформацією про вимоги Державної служби України з питань праці щодо оформлення кадрової документації.

Відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників (затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України і Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 № 58) трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осiб-суб’єктiв підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо), зберігаються безпосередньо у працівників.

Поінформувала про порядок  ведення обліку виконаної роботи і заробітної плати, про порядок та строки оплати праці, додержання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, а також про порядок і умови надання щорічних, додаткових відпусток.

 

Церетелі Ларису Григорівну – голову Громадської організації «Центр медіації та екаунтінгу «Точка зору», яка повідомила, що для документального оформлення відносин з працівниками складається штатний розпис, правила внутрішнього трудового розпорядку; оформлюються накази, заяви, повідомлення ДФС з прийому та звільнення працівника; ведеться табель обліку робочого часу; формується графік відпусток; проводиться облік в картці П-2.

 

З питання третього слухали:

Трещук Юлію Федорівну – головного державного інспектора Головного управління Держпраці у Запорізькій області, з інформацією про необхідність укладення колективного договору, його відповідність діючому законодавству та виконання умов колективного договору.

 

З питання четвертого слухали:

Церетелі Ларису Григорівну – голову Громадської організації «Центр медіації та екаунтінгу «Точка зору», з інформацією щодо законодавства про працю. Особливу увагу приділила відповідальності за його порушення, а саме:

1) штрафи в розмірі 100 мінімальних зарплат (320 000 грн.) накладаються за недопущення державного інспектора з питань праці до перевірки, яка здійснюється з метою виявлення працівників із неоформленими трудовими договорами, виплати заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску тощо;

2) штрафи в розмірі 30 мінімальних зарплат (96 000 грн.) – за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, а саме: фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи за повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, а також виплати не в повному обсязі;

3) штрафи в розмірі 10 мінімальних зарплат (32 000 грн.) – за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (за неналежну оплату праці в нічний час, праці у вихідний або святковий день, понаднормову роботу та інші питання оплати праці). Саме до цього штрафу відноситься і порушення в частині непроведення індексації заробітної плати та порушення прав і гарантій мобілізованих працівників;

4) штрафи в розмірі 3 мінімальних зарплат (9 600 грн.) – за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплату їх не в повному обсязі, а також за недопуск інспекторів до перевірки, крім випадку, в якому темою перевірки є не оформлення трудових договорів з працівниками і виплата зарплати в конверті;

5) штрафи в розмірі 1 мінімальної зарплати (3 200 грн.) – за порушення інших вимог трудового законодавства, крім вищезазначених. До цього виду штрафу відноситься і штраф за неподання або несвоєчасне подання повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Звернула увагу на тому, що штрафи в розмірі 1 та 3 мінімальних зарплат не мають прив'язки до кожного працівника, а отже, цей штраф нараховується в цілому по підприємству. Водночас штрафи в розмірі від 10 до 100 мінімальних зарплат нараховуються за кожного конкретного працівника, по відношенню до якого були скоєні порушення в сфері трудових відносин.

 

З питання п’ятого слухали:

Полякову Ірину Борисівну – заступника начальника Головного управління Держпраці у Запорізькій області, з інформацією про порядок проведення перевірок суб’єктів підприємницької діяльності щодо дотримання законодавства з питань праці.

Повідомила, що організаційно-правові основи, порядок проведення, типи проведення перевірок регламентуються Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». 

Відповідно до зазначеного закону заходи державного нагляду (контролю) – це планові та позапланові заходи, які здійснюються у формі перевірок, ревізій, оглядів, обстежень та в інших формах.

Поінформувала, що планові перевірки здійснюються відповідно до річних планів, що затверджуються органом державного нагляду (контролю) не пізніше     1 грудня року, що передує плановому. Внесення змін до річних планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) не допускається, крім випадків зміни найменування суб’єкта господарювання та виправлення технічних помилок.

Зауважила, що підставами для здійснення позапланових перевірок з дотримання законодавства з питань праці є звернення юридичної (наприклад: ДФС, Пенсійний фонд тощо) або фізичної особи. Обмеження по кількості проведення позапланових перевірок на одному підприємстві відсутні.

Рекомендувала всім присутнім обов’язково ознайомитися з основними положеннями Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

В обговоренні питань порядку денного взяли участь учасники семінару.

З порушених питань надані відповіді та роз’яснення відповідно до чинного законодавства.

 

За результатами обговорення вирішили:

1. Взяти до відома інформацію Трещук Ю.Ф., Церетелі Л.Г., Полякової І.Б.

2. Рекомендувати голові Громадської організації «Центр медіації та екаунтінгу «Точка зору» Церетелі Л.Г. підготувати та надати Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації для подальшого опрацювання з Головним управлінням Держпраці у Запорізькій області:

зразки договорів цивільно-правового характеру на основні види послуг, які найчастіше використовують підприємці у своїй діяльності;

перелік питань із дотримання законодавства у сфері праці, які потребують офіційного роз’яснення Головного управління Держпраці в Запорізькій області.

 

Термін: 03.05.2017

 

3. Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації:

розмістити на офіційному веб-сайті облдержадміністрації презентаційні матеріали, відеозапис та іншу інформацію за результатами проведеного семінару;

Термін: 21.04.2017

з метою отримання офіційних роз’яснень направити до Головного управління Держпраці у Запорізькій області перелік проблемних питань із дотримання законодавства у сфері праці.

 

Термін: 12.05.2017

 

4. Рекомендувати Головному управлінню Держпраці у Запорізькій області опрацювати розроблені зразки договорів цивільно-правового характеру на основні види послуг, які найчастіше використовують підприємці у своїй діяльності та надати Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації зауваження, пропозиції до них.

 Переглянути відео семінару можна ТУТ

Термін: 26.05.2017

 Протокол вів

 

заступник начальника управління – начальник відділу розвитку підприємництва та з питань регуляторної політики, управління розвитку підприємництва, регуляторної політики та торгівлі

 

 

 

 

 

Кучеренко М.О.

Prezentation(.ppt, 196Kb)

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни