Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зрошення земель відроджується

13 листопада 2007 - 13:09

Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Валерія Черкаски відбулася нарада з керівниками та фахівцями Облводгоспу, на якій підбито підсумки проведення поливного сезону у поточному році, який завершився 26 жовтня.

За інформацією Облводгоспу протягом 2007 рокув області полито 58,0 тис. га зрошуваних земель (24% від наявних), у т.ч. 52,1 тис. га − сільгоспвиробниками на держсистемах, 3,2 тис. га − садовими товариствами і 2,7 тис. га земель малого зрошення. Полито по районах: Якимівський − 22,5 тис. га, Веселівський − 3,2 тис. га, Вільнянський − 2,4 тис. га, Оріхівський − 0,2 тис. га, Запорізький − 0,7 тис. га, В-Білозерський − 3,8 тис. га, К-Дніпровський − 4,9 тис. га, Мелітопольський − 15,5 тис. га, Василівський − 2,6 тис. га, Михайлівський − 0,9 тис. га, Токмацький − 1,3 тис. га. Воду отримували 159 господарств на держсистемі і 265 − садово-городніх товариств.

Проведено 183,4 тис. гектарополивів, всього подано 92,4 млн. м. куб., у т. ч. на держсистемі 72,3 млн. м.куб., на землях-"супутниках" – 6,3 млн. м.куб., мале зрошення – 1,9 млн. м.куб., рибгосп "Прибій" − 0,1 млн. м.куб., у Херсонську область − 11,8 млн. м.куб.

Протягом поливного періоду в роботі було задіяно 112 насосних станцій.

Зривів у подачі води у 2007 році з вини облводгоспу не було, що досягнуто своєчасною і якісною підготовкою міжгосподарської мережі і державних насосних станцій до поливного сезону.

Водоподача на держсистемі склала 72,3 млн. м.куб., у тому чисті по управліннях:

Мелітопольське МУВГ – 19,5 млн. м.куб.; Якимівське МУВГ – 25,0 млн. м.куб.; Придніпровське МУВГ – 7,8 млн. м.куб.; Веселівське МУВГ – 4,4 млн. м.куб.; Запорізьке МУВГ – 0,9 млн. м.куб.; Вільнянське МУВГ – 3,1 млн. м.куб.; Кам'янське МУВГ – 11,6 млн. м.куб.

Найбільший відсоток використання наявних зрошуваних земель складає у Якимівському (45%), Мелітопольському (67%), В-Білозерському (19%), Токмацькому (18%) районах. Найгірше використовують зрошувані землі у Запорізькому, Оріхівському і Михайлівському районах (відповідно по 6% від наявних).

Гідрогеолого-меліоративна, гідрохімічна, гідроекологічна обстановка у зоні впливу водогосподарських систем задовільна.

Для стабільної роботи міжгосподарських систем, ГТС та насосних станцій фахівці підвідомчих управлінь очистили канали від водорості та наносів (5,8 тис.м.куб.), вирубали порость біля насосних станцій на площі 47,2 га.

Дренажні насосні станції працюють в нормальному режимі, рівень грунтових вод підтримується на глибині 1,2 – 4,5 м.

За період з 1 січня по 31 жовтня 2007 року насосними станціями відведено дренажної води загальним обсягом 1977,4 тис. м.куб.

Щодо спостереження за рівнями грунтових вод та контролю підтоплення земель і сільських населених пунктів.

У зоні діяльності Запорізької гідрогеолого-меліоративної експедиції налічується 17 зрошувальних систем загальною площею зрошуваних земель 226,6 тис. га і 13,9 тис. га − землі "малого зрошення". Загальна площа, охоплена спостереженнями, складає 1476,6 тис. га.

Дренажними системами захищається 43,1 тис. га зрошуваних та 30,2 тис. га прилеглих до них земель, в тому числі 9,8 тис. га на території 82 сільських населених пунктів.

Основними чинниками, що вплинули на меліоративний стан зрошуваних угідь на кінець поливного періоду, є атмосферні опади, температурний режим повітря, гідрогеологічні параметри та технічний стан зрошувальних і дренажних систем.

Спостереження за рівнями грунтових вод у поточному році велось на всіх зрошувальних системах по 1941 спостережним свердловинам, із яких 933 свердловини розташовані на зрошуваних землях.

В результаті виконаних спостережень встановлено, що в Запорізькій області 3,3 тис. га (0,2% від загальної площі, охопленої спостереженнями) перебувають у підтопленому стані (рівень грунтових вод до 2 метрів), в тому числі 305 га − зрошувані землі (0,1% від загальної площі зрошуваних земель).

Частково підтопленими у звітному періоді було 7 населених пунктів загальною площею 53 га (14 садиб). На решті території, охопленій спостереженнями, гідрогеологічні умови сприятливі − переважно глибина залягання рівнів грунтових вод на площі 1136,6 тис. га (78% від загальної площі зрошуваних та прилеглих земель області) становить більше 5 метрів.

Надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру на водних об'єктах області не було.

До Державного бюджету за оренду водних об'єктів загальнодержавного значення надходження коштів склали 15755,51 грн.

Керуючись ч. 2 ст. 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.ст. 8, 51 Водного кодексу України та відповідно до ст. 59 Земельного кодексу України, враховуючи положення наказу Державного комітету України по водному господарству від 03.06.97 № 41 "Про затвердження Переліку річок та водойм, що віднесені до водних об'єктів місцевого значення", Запорізька обласна рада рішенням від 06.09.2007 № 19 затвердила Тимчасовий порядок надання водних об'єктів місцевого значення на умовах оренди.

Керуючись Законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", згідно ст. 51 Водного кодексу України Запорізьким обласним виробничим управлінням меліорації і водного господарства підготовлено проект розпорядження голови облдержадміністрації "Про затвердження Тимчасового порядку надання водних об'єктів загальнодержавного значення у користування на умовах оренди".

Впродовж 9 місяців 2007 року з метою здійснення контролю за дотриманням водокористувачами положень Земельного та Водного кодексів України міжрайонними управліннями облводгоспу обстежено 1652,1 км річок та 191 ставок, 14 водосховищ. Проведено 1219 перевірок, видано відповідні приписи та накладено 31 штраф на суму 2618 грн.

 

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби