Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Овочі та фрукти додали ризику харчового отруєння

27 липня 2017 - 11:47

Овочі та фрукти додали ризику  харчового отруєння

У спекотний період особливо ретельно здійснюються епідеміологічні  обстеження на предмет виявлення гострих кишкових інфекцій. Так, на 29 тижні цього року з підозрою на захворювання  ГКІ  звернулися 399 осіб. Показник захворюваності склав  22,5 на 100 тисяч населення, що на 2,6% нижче максимального багаторічного показника, проте на 35,5% вище рівня середнього багаторічного показника. Крім того, цьогорічні  показники захворюваності на ГКІ є більш високими, ніж за аналогічний період минулого року.

За даними епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ   частка харчового шляху передачі становить 78,1%.

Серед причин захворювань найбільша питома вага припадає на овочі та фрукти - 24,5%, молочну продукцію – 20,9%, м'ясну продукцію – 18,4%, рибну продукцію - 10,6%.

Найбільше неякісних  харчових продуктів було  придбано на стихійних ринках - 28,7%, на узаконених ринках – 19,5%.

Характерною ознакою залишається те, що в  50,7% випадків захворювання на гострі кишкові інфекції  пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувалися та зберігалися в домашніх умовах.

Фахівці надають  кілька порад щодо профілактики харчових отруєнь. Насамперед, це дотримання правил гігієни. Також слід пильно стежити за чистотою столових приладів та посуду, в якому готується їжа. Важливо правильно зберігати та приготувати продукти. Фахівці радять не купувати сумнівні продукти на стихійних ринках, де переважають антисанітарні умови.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Підземна» школа буде затишною і комфортною для всіх»: учні, батьки та вчителі чекають на відкриття безпечного освітнього простору

Спорт для ветеранів та їхніх сімей: безоплатні тренування з важкої атлетики в Запоріжжі

«Підліткові балачки»: в Запоріжжі Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко долучилася до молодіжного проєкту

Запоріжців попереджають про небезпеку гепатиту А: як уберегтися від хвороби

Сьома у регіоні «підземна» школа зустріла учнів: до нового безпечного освітнього простору завітала Перший віцепрем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко

Промисловість і бізнес у прифронтовому регіоні: робоча поїздка Юлії Свириденко до Запорізького краю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.05.2025

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 1182-го дня війни

Впродовж доби окупанти завдали 450 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області

Прояв скорботи та шани: щоранку о 9:00 в Запорізькій області лунає хвилина мовчання

Нове покоління лідерів: при Запорізькій ОДА сформували молодіжну раду

Запорізька область – Програма розвитку ООН: партнерство, побудоване на спільних цінностя