Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

2008 рік: новий етап пенсійної реформи

8 січня 2008 - 17:09

Як відомо, з 1 січня 2008 року набув чинності Закон України «Про державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», згідно якого передбачено якісно новий підхід щодо нарахування пенсій та різних видів соціальної допомоги. Важливість внесених змін важко переоцінити як для кожного пенсіонера окремо, так і для держави в цілому. Адже мова йде про поетапне підвищення пенсій для ветеранів та інвалідів практично всіх категорій: ветеранів війни та праці, “дітей війни”, жертв нацистських переслідувань, інвалідів – чорнобильців, ветеранів військової служби, людей з особливими заслугами перед державою, почесних донорів, багатодітних матерів тощо.

Суть змін полягає у тому, що з початку року для всіх пенсіонерів, які одержують пенсії за базовим пенсійним законом, вартість одного року страхового стажу в солідарній системі збільшено з 1 до 1,2, а з 1 жовтня - до 1,35%. Крім того, за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими умовами праці за списком №1, до загального трудового стажу додатково зараховується по одному року.

Тим пенсіонерам, у яких при визначенні заробітку для обчислення пенсій було враховано середню заробітну плату працівників за 2002-2005 роки у розмірі 306,45 грн., пенсію збільшать з урахуванням цього показника за 2006 рік, який у три рази вищий і становить 928,81 грн. Тобто вперше “трудові” пенсії будуть “осучаснені”.

Помітне збільшення пенсій базується на нових розмірах прожиткового мінімуму. Зокрема, для осіб, які втратили працездатність, розмір пенсії з 1 січня становить 470 грн. ( у грудні минулого року - 411 грн.); з 1 квітня зросте до 481, з 1 липня – до 482, з 1 жовтня – до 498 гривень.

Вперше з 1 січня колишні неповнолітні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового утримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками, одержують право на підвищення до пенсій - від 10 до 50% від прожиткового мінімуму.

Вперше тим, хто має статус “дитини війни” (громадяни, котрим на час закінчення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менше 18 років), виплачуватиметься підвищена пенсія або щомісячне довічне грошове утримання у розмірі 10 відсотків від прожиткового мінімуму.

На 10 –15 % зростають пенсії за особливі заслуги перед Україною матерям, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Передбачено також збільшення мінімальних пенсій особам, звільненим з військової служби, силових структур та членам їх сімей.

Тому, як зазначив Анатолій Казачук, органи Пенсійного фонду України в області нині працюють у посиленому режимі, здійснюючи масовий перерахунок пенсій. Цю роботу, яка охоплює інтереси понад 550 тисяч мешканців області, буде проведено в найкоротші строки. Вже в середині січня розпочнуться виплати пенсій у нових збільшених розмірах. А тим пенсіонерам, які одержали пенсії у першій декаді січня у «грудневих» розмірах, буде проведено відповідну доплату.

Слід зазначити, що всі перерахунки пенсій проводяться автоматизованим способом і пенсіонерам немає потреби подавати додаткові документи особисто.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств