Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Валерій Черкаска: «Наше завдання - створення нових проектів і залучення в регіон інвестицій»

19 лютого 2008 - 14:47

Відкриваючи перше у цьому році засідання колегії облдержадміністрації, Валерій Черкаска зупинився на стратегічних завданнях, які стоять перед органами виконавчої влади і місцевого самоврядування у нинішньому році.

- Ми ставимо за мету збільшити ресурсну базу наповнення дохідної частини місцевих бюджетів та бюджетів розвитку задля вирішення актуальних соціальних проблем жителів області, - зазначив В. Черкаска.

Виконання цього завдання дасть змогу гідно реалізувати в області першочергові соціальні ініціативи: рік підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, надати допомогу багатодітним родинам, соціально незахищеним верствам населення, започаткувати будівництво доступного житла тощо.

Серед першочергових завдань Валерій Черкаска назвав необхідність звернути увагу на невирішені проблеми села. Перш за все - медичні. - Ми повинні повністю модернізувати всі фельдшерсько-акушерські пункти, вирішити житлову проблему молодих спеціалістів, які їдуть працювати на село. І при цьому не забувати про зміцнення матеріально-технічної бази сільських шкіл, - наголосив очільник регіону.

Стратегічним пріоритетом для обласної виконавчої влади було і залишається збереження національної історико-культурної спадщини. У поточному році буде зосереджено увагу на відродженні історичних та культурних святинь – Національного заповідника «Хортиця» та Державного історико-археологічного заповідника «Кам'яна могила».

В.о голови ОДА переконаний, що все це область зможе виконати, якщо зробить рішучий крок до залучення значних інвестицій в економіку регіону. (Тези виступу в. о. голови ОДА додаються)

А те, що резерви в області є, свідчать показники соціально – економічного розвитку регіону у 2007 році.

Про підсумки соціально-економічного розвитку області за минулий рік доповів на засіданні колегії перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний.

Реальне зростання промислового виробництва у 2007 році становило 18,5 %, що майже вдвічі більше від рівня 2006 року, і в 1,8 рази більше від середнього показника по Україні.

Позитивну динаміку у промисловості визначили: поліпшення кон'юнктури на зовнішніх ринках, поновлення дії постанови Кабінету Міністрів України у частині скасування стягнення мита та ПДВ на імпортні комплектуючі, підтримання високих темпів залучення усіх видів інвестицій та зростання споживчого попиту.

Разом з тим через суб'єктивні та об'єктивні причини у минулому році не вдалося виконати окремі завдання та подолати ряд негативних тенденцій соціально-економічного розвитку області.

Відбулося скорочення обсягу промислового виробництва на підприємствах хімічної і нафтохімічної промисловості на 5,3% (через зростання вартості енергоресурсів та високу енергетичну складову у виробництві продукції) та у легкій промисловості – на 1,6% (на роботу підприємств галузі продовжує негативно впливати обмеженість оборотних коштів, відсутність власної сировини на Україні та робота на давальницьких умовах, значне зростання імпорту товарів легкої промисловості, зокрема, одягу текстильного і трикотажного – на 39,1 % і 58,1 % відповідно).

Скорочення промислового виробництва торік відбулося у 9 районах області, найбільш значне – у Гуляйпільському районі – на 67,7 %.

Інноваційною діяльністю протягом минулого року займалось лише 26 підприємств (6,6 % від загальної кількості промислових підприємств області), якими реалізовано інноваційної продукції на 2046,6 млн. грн., або 5,6 % загального обсягу реалізованої промислової продукції.

Через несприятливі кліматичні умови погіршились показники роботи аграрного сектора. За попередніми даними, обсяг валової продукції сільського господарства за 2007 рік зменшився на 21,7 %.

Кредиторська заборгованість підприємств житлово-комунального господарства зросла протягом 2007 року на 23, 9 %, дебіторська – на 15,1 %.

Не забезпечено погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам комунальних підприємств м. Мелітополь і Василівського району.

Не виконано завдання на 2007 рік щодо створення нових робочих місць у м. Енергодар (98,2 %), Куйбишевському (90,5 %), Василівському (90,3 %), Приазовському (83,3%), Веселівському (75,5%), Кам'янсько-Дніпровському (66,6%), Новомиколаївському (62,2 %) і Великобілозерському (46,5 %) районах.

Виходячи з аналізу підсумків, члени колегії підтримали пропозицію доповідача щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності за незадовільну роботу начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації С. Баглая, його першого заступника Б. Юлпатова та начальника управління капітального будівництва О. Козаченка.

Також визнано незадовільною роботу голів райдержадміністрацій: Великобілозерської - В.Біряка, Новомиколаївської - С.Пеньковського та Розівської - В.Ревута, яких попереджено про неповну службову відповідність займаній посаді.

На засіданні колегії були розглянуті й інші важливі питання життєдіяльності регіону. Зокрема, про хід виконання указів Президента України щодо стану підготовки заходів у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні, про стан фінансово-бюджетної дисципліни на підприємствах, в установах і організаціях Запорізької області та взаємодію контрольно-ревізійного управління в Запорізькій області з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування протягом 2007 року, про стан боротьби зі злочинністю на території Запорізької області у 2007 році.



Управління у справах преси та інформації

(.rtf, 59Kb)

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»